Τεκμήρια: Πώς θα γλιτώσετε το βαρύ φορτίο – Πότε θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων

Τέλος χρόνου για τους φορολογούμενους που θέλουν να αποφύγουν τους υπέρογκους φόρους από τεκμήρια με «όπλο» γονικές παροχές και δωρεές: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως και για την υποβολή μιας σειράς άλλων δηλώσεων, αλλά και τροποποιητικών. Για τα εισοδήματα του 2020 πάντως το Taxisnet -όπως όλα δείχνουν- θα ανοίξει αργότερα από το αναμενόμενο, καθώς το σύστημα είναι «φορτωμένο».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Διορία έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έχουν όσοι πολίτες θέλουν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων με γονικές παροχές ή δωρεές για να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν να δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό από την εφορία εξαιτίας των τεκμηρίων, μπορούν να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή ακόμη και να τη μηδενίσουν, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους έχουν λάβει γονικές παροχές ή δωρεές.

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε τεκμήρια

Η κάλυψη των τεκμηρίων μέσω γονικών παροχών ή δωρεών αφορούν σε όσους μέσα στο 2020 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, σπίτι κ.α) και γι’ αυτή την αγορά έλαβαν μέρος ή το σύνολο της αξίας της αγοράς από γονείς, αδέλφια ή τρίτους. Αποστέλλοντας όλα τα στοιχεία στην αρμόδια ΔΟΥ μπορούν να περιορίσουν την επιβάρυνση που προκύπτει από τον υπολογισμό στα τεκμήρια σπιτιών, αυτοκινήτων, διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, δόσεις τραπεζικών δανείων κ.α.

Έτσι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κούριερ, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ή δωρεών και γονικών παροχών η προθεσμία υποβολής των οποίων έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ