«Τειρεσίας» για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ

«Τειρεσίας» για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ

Δεν θα γίνονται δεκτές από την εφορία συναλλαγές επιχειρήσεων, εφόσον κάποια από τις συναλλασσόμενες δεν έχει υποβάλει δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιχειρείται να μπει ένα τέλος σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία και αγνοούν ακόμα και τις τηλεφωνικές υπενθυμίσεις της εφορίας. Σημειώνεται ότι περίπου 580.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και κατ’ επέκταση δεν πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Ειδικότερα το νέο σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

• Θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται θα επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση από τα στοιχεία που θα στέλνουν οι εφορίες της χώρας.

-Πριν από την ανάρτηση των ΑΦΜ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνονται οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες για την υποχρέωσή τους να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι εφορίες θα τηλεφωνούν στους υπόχρεους ή θα αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο ΑΦΜ τους θα αναρτάται στο Διαδίκτυο.

-Πλέον όλοι οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους ΑΦΜ που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Δηλαδή θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν η επιχείρηση με την οποία συναλλάσσονται έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.

Πηγή: Καθημερινή

-Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εκπέσουν τον ΦΠΑ.

-Η διαδικασία αυτή θα ισχύει μόνο για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και όχι μεταξύ επιχείρησης και καταναλωτών. Δηλαδή οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν θα αναγνωρίζονται από την εφορία.

Σημειώνεται ότι πλέον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ και να γίνει αποδεκτή, εάν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον 10,00 ευρώ.

H καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων είναι η 20ή ημέρα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο και όχι η 26η, που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος. Στην περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ισούται με το 50% του χρεωστικού υπολοίπου, αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε με την υποβολή της δήλωσης και αυτή καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα υποβολής της δήλωσης. Η δεύτερη δόση ισούται με 50% του χρεωστικού υπολοίπου, προσαυξημένο κατά 2% και καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση. Τα ποσά των δόσεων που δεν καταβάλλονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο είναι πληρωτέα εκάστη δόση.

Η υποβολή της χρεωστικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου ΤΑΧΙSnet οριστικοποιείται (γίνεται αποδεκτή) κατά τον χρόνο που καταβάλλεται το ποσό που αναγράφεται στην ταυτότητα πληρωμής. Μέχρι τον ανωτέρω χρόνο η δήλωση μπορεί να διαγραφεί και να υποβληθεί εκ νέου. Μετά τον χρόνο αυτό οποιαδήποτε διόρθωση γίνεται με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Πηγή: Kαθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ