Τα έξι κλειδιά για 13ο και 14ο μισθό – Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά

Με έξι “κλειδιά” ξεκλειδώνουν τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα των εν ενεργεία υπαλλήλων στο Δημόσιο. Το επόμενο δίμηνο αναμένεται “βροχή” αγωγών- προσφυγών μετά από τις αποφάσεις του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012 και ενόψει της τελικής απόφασης της Ολομέλειας η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

Τα επίμαχα “κλειδιά” είναι τα εξής:

1. Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα μπορούν να διεκδικήσουν εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, εν ενεργεία υπάλληλοι ΟΤΑ, εν ενεργεία υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ένστολοι, αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ και υπάλληλοι ΝΠΔΔ, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2017 ή και το 2018.

2. Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο με το σχήμα της ομαδικής αγωγής. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται συνήθως υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο.

3. Στην προσφυγή πρέπει να ορίζονται χρονικό διάστημα της διεκδίκησης και τα ακριβή ποσά που διεκδικεί κάθε υπάλληλος. Προσοχή, ακόμη και σε περιπτώσεις ομαδικής αγωγής κάθε υπάλληλος πρέπει να έχει εξατομικευμένη αντιμετώπιση και ανάλυση ποσών ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας κλπ. Στις αγωγές πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι περικοπές που έχουν γίνει. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο θέμα της παραγραφής που ορίζει και το χρονικό πλαίσιο των διεκδικήσεων. Η παραγραφή διεκδικήσεων με έγερση αγωγής στο Δημόσιο είναι διετής. Όσοι δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά υπέβαλαν στην υπηρεσία τους την αίτηση διακοπής παραγραφής έως 31/12/2018 μπορούν τώρα να διεκδικήσουν δικαστικά τα δώρα του 2017 και του 2018. Η διετής διορία για την άσκηση της αγωγής επανεκκινεί ένα εξάμηνο μετά την υποβολή της αίτησης. Αντίθετα, οι αξιώσεις για τα δώρα της περιόδου 2013- 2015 έχουν παραγραφεί.

4. Σε άλλες υποθέσεις με έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον το ΣτΕ στο παρελθόν όρισε πως αναδρομικά δικαιούνται λόγω της αντισυνταγματικότητας μόνο όσοι είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη τη στιγμή δημοσίευσης της απόφασής του. Εφόσον η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει το σκεπτικό του ΣΤ’ Τμήματος στην απόφασή της, δεν αποκλείεται να θέσει την ίδια δημοσιονομική ρήτρα και για τα αναδρομικά των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

5. Τα όποια αναδρομικά αφορούν στα κομμένα δώρα που δίδονταν έως το 2012, δη. 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 ευρώ το καλοκαίρι για όλους ανεξάρτητα από τον μισθό. Συνεπώς οι διεκδικήσεις για το παρελθόν αφορούν σε 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους. Οι διατάξεις του 2010 που έκοψαν τα παλιά δώρα σε σταθερά ποσά έχουν κριθεί συνταγματικές.

6. Οι αγωγές κατατίθενται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία του τόπου όπου υπηρετεί ο υπάλληλος. Προσοχή, οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ υπάγονται στα πολιτικά και όχι στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.