Συνταξιοδότηση: Δύο “βόμβες” για τα όρια ηλικίας – Τι θα αλλάξει και πότε

Δύο “βόμβες” για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κρύβει η ισχύουσα νομοθεσία για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτό θα συμβεί επειδή μετά το 2022 προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος πριν από τα 67 του (καταργούνται οι μεταβατικές διατάξεις ) καθώς και ότι μετά το 2021 τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της δεκαετίας 2010-2020. Μάλιστα από το 2024 και ύστερα ο ανακαθορισμός θα γίνεται ανά τριετία.

Για την πρώτη περίπτωση διευκρινίζεται ότι ασφαλισμένοι οι οποίοι έως 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλ. όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η κατάργηση αφορά σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης). Για τη δεύτερη περίπτωση, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση σημειώνουν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την αναπροσαρμογή με βάση το προσδόκιμο ζωής, αν και παρατηρούν ότι ήδη το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο.

Ως γνωστόν, το εφιαλτικό σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στα 72 φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η αρχή μάλιστα προβλέπεται να γίνει εντός της επόμενης πενταετίας, με το όριο να αυξάνεται στα 68 έτη μέσα στο 2024. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη νόμου Κατρούγαλου που δεν καταργήθηκε και προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις της Eurostat. Και η έναρξη της διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές το έτος 2024. Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει περαιτέρω, στα 69 έτη και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045 φθάνοντας τα 70, το 2057 τα 71 και το 2066 που θα φθάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ