Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ – Γιατί ορισμένες είναι «κουτσουρεμένες»

Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη η καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024 μαζί με τις αυξήσεις του 3% στους δικαιούχους ωστόσο ορισμένοι τις είδαν “κουτσουρεμένες”. Σήμερα πληρώνονται οι οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως η καταβολή των συντάξεων άρχισε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023.

Γιατί είναι “κουτσουρεμένες “οι συντάξεις

Σημειώνεται πως η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης  (ΕΑΣ) επιβάλλεται από 3% έως 14% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων σε 400.000  ασφαλισμένους του  Δημoσίου, πρώην ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και ΝΑΤ. Αυτό «ροκανίζει» την αύξηση του 3% στις συντάξεις  και γι’ αυτό  ανεβαίνει η κλίμακα των κρατήσεων και  «χάνεται» μέρος της σύνταξης.

Στο θέμα των “κουτσουρεμένων” συντάξεων αναφέρθηκε χθες ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος. ‘Οπως είπε ο κ. Μπούρλος, οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 είναι “κουτσουρεμένες ” επειδή ενδέχεται να γίνεται κάποιος επανυπολογισμός και να έχουν μπει όλο αυτό το διάστημα κάποια παραπάνω χρήματα στους συνταξιούχους.  Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει εκδώσει ακόμα κάποια επίσημη  ανακοίνωση που να αναφέρει τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι πολίτες χάνουν χρήματα αντί να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, κατά τη διάρκεια της καταβολής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024 ορισμένοι ασφαλισμένοι είδαν απώλειες της τάξεως των 3 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ και 30 ευρώ αντί να πάρουν αύξηση του 3% όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.  Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η κυρία Ελένη, συνταξιούχος η οποία είδε μια μείωση της τάξεως των 30 ευρώ στη σύνταξη χηρείας του Ιανουαρίου ενώ παίρνει κανονικά 589 ευρώ. « Ξεκίνησα να παίρνω σύνταξη 402 ευρώ και με το επικουρικό έφτασε στα 549 ευρώ. Πέρυσι πήρα την αύξηση του 7% δηλαδή 30 ευρώ και πήγε η σύνταξη στα 589 ευρώ. Στη σύνταξη Ιανουαρίου 2024 είδαν ότι λείπουν 30 ευρώ. Καταργήθηκαν αυτά τα 30 ευρώ που μου είχαν βάλει πέρυσι με την αύξηση του 7% και δεν μου έβαλαν ούτε το 3% στη σύνταξη » είπε η κυρία Ελένη.

«Ο άνδρας μου δεν πήγε ποτέ  στο εξωτερικό, είχε γεννηθεί στη Χαλκίδα, μεγάλωσε και δούλεψε  εκεί και πήρε σύνταξη . Kαι όταν ήρθε η σύνταξη μου έστειλαν ένα χαρτί και μου λένε: ο θανών ελάμβανε  σύνταξη με την ελληνοαμερικανική σύμβαση και έχει κέντρο πληρωμής  το ΙΚΑ Kεραμικού .Ξέρετε πόσα χρήματα ξόδεψα εγώ για να βρω άκρη ;…..δεν λειτουργεί τίποτα. Μόνο για τα τηλέφωνα που έκανα για το θέμα αυτό έδωσα 200 ευρώ .Έπαιρνα τηλέφωνο και μου λέγανε “από την Αμερική  μας παίρνετε ;”   Δεν βλέπουν το τηλέφωνο ότι είναι από την Ελλάδα από την Χαλκίδα»  σημείωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ