Συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕΑ με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. «Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας τρέχει με έναν ρυθμό που ενδέχεται να ξεπεράσει την ήδη εντυπωσιακή προσδοκία για αύξηση 6,9%. Οι επιχειρήσεις όμως, όπως και τα νοικοκυριά, πιέζονται από τις πληθωριστικές τάσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ο εξωγενής αυτός παράγοντας μπορεί να απειλήσει τη θετική τροχιά στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το μοντέλο της κρατικής χρηματοδότησης έχει λάβει μια νέα πιο ορθολογική μορφή, που περιλαμβάνει τη μόχλευση τραπεζικών και ιδίων κεφαλαίων. Το ρίσκο μοιράζεται, ώστε να μην επιβαρύνει αποκλειστικά έναν αντισυμβαλλόμενο. Από την άλλη πλευρά, η τραπεζική δανειοδότηση έχει συμμορφωθεί στα παγκόσμια και πολύ αυστηρότερα σε σχέση με το παρελθόν διεθνή κριτήρια αξιολόγησης, γεγονός που αποκλείει μια μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο κ. Μπρατάκος, συμπληρώνοντας ότι «η προσαρμογή των κριτηρίων αυτών στα ελληνικά δεδομένα, είναι μία μέθοδος που ενδεχομένως να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης».

Ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά του δήλωσε: «Συζητήσαμε εκτενώς για τις πολλαπλές, σύνθετες κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν εξαιρετικά επιβαρυντικές για την μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και συσσώρευσης νέων, υπέρογκων υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και πρωτίστως στην ενέργεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και απειλεί τη βιωσιμότητα κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με λογικές βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την τόνωση της ρευστότητας, την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών και την θωράκιση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη του συνόλου της παραγωγικής και εμπορικής βάσης της χώρας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ