Συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες

Συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες

 

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του τι θα ισχύσει για την εθελοντική επαναγορά ομολόγων, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Οι τραπεζίτες θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία.

Χθες το βράδυ, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, έστειλε σαφές μήνυμα στους τραπεζίτες, λέγοντας ότι «η επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς είναι πατριωτικό καθήκον». «Σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε.

Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι όροι του προγράμματος, με βάση τις έως σήμερα διαρροές, που προβλέπουν επαναγορά σε τιμή όχι υψηλότερη του 35% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Ως εκ τούτου θεωρούν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειωθεί για αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα δεχθούν να «κλειδώσουν» υψηλές ζημιές για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αντάλλαγμα τον περιορισμό των αποτιμητικών ζημιών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ