Συν- εργασία: Λίφτινγκ στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης – Ποιες βελτιώσεις εξετάζονται

Νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης “Συν- εργασία” επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία καθώς μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι κατώτερη των προσδοκιών. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.100 εργαζομένους. Μέσω του προγράμματος οι επιχειρήσεις απασχολούν μερικώς τους εργαζόμενους , ενώ το Δημόσιο καλύπτει το 60% του απολεσθέντος μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα” Καθημερινή”, υψηλόβαθμα στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες καθώς συνολικά το πρόγραμμα θα τρέχει έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική Περιφέρεια ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης καθώς σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας παρακολουθώντας στενά την πορεία του προγράμματος ‘Συν –Εργασία” για το οποίο η κυβέρνηση είχε αρχικά την πρόθεση να διαθέσει 1 δισ. ευρώ, ήδη επεξεργάζονται βελτιωτικές αλλαγές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και λειτουργούν με βάρδιες προσωπικού είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό στην πράξη αποκλείει από το πρόγραμμα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ζητούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προβλεφθεί η μείωση του χρόνου εργασίας στο σύνολο του μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πλήρης εικόνα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φανεί τον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόμια και κατά συνέπεια δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως επίσης κλειστά παραμένουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και τουριστικές περιοχές.

Στο συρτάρι, βέβαια, υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Χρήματα τα οποία, άλλωστε, δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου «ξεκλειδώσει» η κοινοτική χρηματοδότηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ