Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε το απόγευμα, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες».
H κ. Φέκτερ – η οποία σε πρωινές δηλώσεις της είχε εκφράσει «έκπληξη» για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Αθήνα και είχε ανακληθεί εμμέσως στην τάξη από τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -, υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα «η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο».
Απορρίπτοντας προφανώς τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα πως «έχει προκαλέσει τώρα έναν πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας» (σ.σ. με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης), η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στις απογευματινές δηλώσεις της τόνισε πως «δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας».
Πρόσθεσε δε, πως φυσικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου εξασφαλίζονται τα ελληνικά δημοσιονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως, όπως παρατηρούσε με αρκετή δόση ειρωνείας, έχει επισημανθεί στην Ελλάδα ότι «δεν αναμένουμε και τόσα πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα» σε περίπτωση νέων εκλογών.
Η κ. Φέκτερ σημείωσε, επιπλέον, στις δηλώσεις της πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί πολύ καιρό και η ίδια κάνοντας μια σύγκριση με τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε πως οι Γερμανοί αποπλήρωσαν τα τελευταία πολεμικά χρέη μόλις πριν από ένα χρόνο. Για την Ελλάδα, όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020 και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί, ενώ για τη χώρα, επισήμανε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα κάτω από ποιο σενάριο τις βλέπει κάποιος.