Στουρνάρας: Νωρίς να μιλήσουμε για τρίτο πακέτο

 Στουρνάρας: Νωρίς να μιλήσουμε για τρίτο πακέτο

 

Αν η ευρωζώνη είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, τότε μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό, τι πολλοί πιστεύουν. Μιλώντας αποκλειστικά στην Guardian, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμφισβητεί τις εικασίες ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα τρίτο πακέτο διάσωσης – έναν ζήτημα που έθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την περασμένη εβδομάδα.

“Είναι πολύ νωρίς τώρα να μιλάμε για ένα (τρίτο) πακέτο οικονομικής στήριξης. Για το επόμενο έτος δεν έχουμε πρόσθετη ανάγκη για χρήματα”, δήλωσε ο Στουρνάρας, αναφερόμενος στο σημερινό πρόγραμμα διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ.

“Όλες αυτές οι εικασίες είναι πρώιμες. Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. (τρόικας) λήγει τον προσεχή Ιούλιο και τότε θα κρίνουμε ξανά την κατάσταση. Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν είναι βέβαιο ακόμα”.

“Στόχος της Αθήνας, επέμεινε, είναι να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές – από τις οποίες έχει αποκλειστεί από το 2010 – γεγονός που θα αποκλείει την ανάγκη περαιτέρω βοήθειας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 και το 2015, που σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις κυμαίνονται σε € 9,5 δισ. και € 11.1 δισ”.

“Υπάρχει μια πιθανότητα ότι το επόμενο έτος θα επιστρέψουμε και πάλι στις αγορές αν πληρούμε δύο προϋποθέσεις: την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος (πριν από τις πληρωμές τόκων για το χρέος) και θετικό ρυθμό ανάπτυξης (μετά από έξι χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης)”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί ο Σόιμπλε αναθέρμανε τη συζήτηση της βοήθειας προς την Ελλάδα – ένα θέμα που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει απεγνωσμένα προσπάθησε να αποφύγει κατά την προεκλογική εκστρατεία – ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει: “. Δεν ξέρω”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ