Στουρνάρας: Η Ελλάδα πέτυχε την πιο ραγδαία προσαρμογή

Στουρνάρας: Η Ελλάδα πέτυχε την πιο ραγδαία προσαρμογή

 

Στην κρίση εμπιστοσύνης που συνοδεύει την οικονομική κρίση αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μαριέ��τα Γιαννάκου με θέμα «Νέα Ευρώπη τώρα».

«Αν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνδυαστεί με ανάπτυξη, θα καταλήξει μόνο σε λιτότητα, δηλαδή σε ανέχεια για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, που πέτυχε την «πιο ραγδαία προσαρμογή», όπως είπε, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι «έπειτα από μια σκληρή προσπάθεια και στην πέμπτη χρονιά ύφεσης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τα 2/3, έχει σχεδόν καλύψει την απώλεια στην ανταγωνιστικότητα που είχε εκδηλωθεί από τότε που μπήκε στο ευρώ κι έχει σχεδόν μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών».

Ο κ. Στουρνάρας θυμήθηκε όσους προδίκαζαν την έξοδο της Ελλάδας απ’ το ευρώ «οι οποίοι», όπως είπε «σήμερα εξαφανίστηκαν», για να υπογραμμίσει τελικά, ότι η κρίση έδειξε την ανάγκη της πολιτικής ενοποίησης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησε τη δημιουργία μιας «πραγματικά ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή, η οποία θα πρέπει να οικοδομηθεί άμεσα για να υπάρξει ανάσχεση των φυγόκεντρων δυνάμεων».

Παραπέμποντας στην ιστορία της ΕΕ και επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε «αποτελεί ένα είδος πολέμου», η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η ΕΟΚ «ρίζωσε όταν συνειδητοποιήθηκε η ματαιότητα των συγκρούσεων». Κι επειδή «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος που θα διασφαλίσει την ομαλή προσγείωση», είναι «η ανθρώπινη θέληση αυτή που μπορεί να κάνει εφικτό ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», παρατήρησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ