Στουρνάρας: Η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Grexit

Παρέμβαση για την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας αλλιώς θα υπάρξει χρεοκοπία και Grexit, πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την κατάθεση της Ετήσιας Έκθεσης για τη Νομισματική πολιτική.

Οπως επισημαίνει «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».‏

Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας απεικονίστηκε στην επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και εμπιστοσύνης και στην εκροή καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες.

Ενδεικτικό είναι ότι στην παρούσα φάση οι εκροές καταθέσεων (οι οποίες προσέγγισαν τα 30 δισ. ευρώ στο διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015) αφορούν σε σημαντικό βαθμό αναλήψεις τραπεζογραμματίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία ακολούθως αποθησαυρίζονται, ενώ καταγράφεται και φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Δείτε εδώ την έκθεσης της ΤτΕ

 

Δείτε επίσης

Αυτά είναι τα τρία προειδοποιητικά σημάδια για Grexit

Συναντήσεις Σαμαρά με Σημίτη και Παπαδήμο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ