Στουρνάρας: Δεν παρεμβαίνουμε στις ενέργειες των τραπεζών

Στουρνάρας: Δεν παρεμβαίνουμε στις ενέργειες των τραπεζών

 

«Η τυχόν μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποτελεί επιχειρηματική απόφαση του κάθε πιστωτικού ιδρύματος» αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη βουλή η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία διευκρινίζει ότι η ίδια «δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών, μελών της».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις με την εγκατάσταση των νέων Επιτρόπων στις Τράπεζες.

Ανάλογη απάντηση επεφύλασσε στη βουλευτή και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εγγράφως επισημαίνει ότι «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων εποπτείας του πιστωτικού συστήματος, που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών, η παρέμβαση σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ή ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων». Η βουλευτής είχε διατυπώσει την ανησυχία της, γιατί «η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων των συστημικών τραπεζών φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πρώτα κύρια θέματα που προωθούν οι ελεγκτικές εταιρείες, που ανέλαβαν πρόσφατα χρέη επιτρόπου στα πιστωτικά ιδρύματα».

Επικαλούνταν μάλιστα και «συνέντευξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την οποία επισημάνθηκε ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι υπερβολικά υψηλά» αλλά και «πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και εμφανίζουν την τροϊκα να εξετάζει, σε συνεργασία με τους Επιτρόπους, τη θέσπιση κλιμακωτών ορίων επιτοκίων, αναλόγως του μεγέθους της προθεσμιακής κατάθεσης».

Στην ερώτηση γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την προώθηση σχεδίου που προβλέπει μείωση των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς της νέας τράπεζας και σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια η οποία θα υλοποιείται όταν ένα δάνειο ανανεώνεται ή όταν η σύμβασή του προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου. Ειδικά για τις προθεσμιακές καταθέσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπενθυμίζει ότι «αυτά ουδέποτε μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συμφωνία του καταθέτη, εκτός αν άλλως προβλέπεται από τη σύμβαση κατάθεσης» και επισημαίνει ότι οι τράπεζες ενημερώνουν για τα επιτόκια καταθέσεων είτε με ανακοινώσεις στον τύπο είτε μέσω τιμοκαταλόγων που τηρούν στις ιστοσελίδες και στα καταστήματά τους.

Στην κ. Τσαρουχά απαντά εγγράφως η Ειδική Εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επισημαίνοντας ότι το θέμα των επιτοκίων δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε., υπό ειδική εκκαθάριση καθώς μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Πιστωτικού Ιδρύματος και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή, επιτρέπεται να διενεργεί μόνο πράξεις που υπηρετούν τον σκοπό της εκκαθάρισης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ