Στον… ρυθμό της Black Friday τα εμπορικά καταστήματα – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Με μεγάλες προσφορές υποδέχονται σήμερα τα καταστήματα τους καταναλωτές στο πλαίσιο του θεσμού της Black Friday.

Υπενθυμίζεται ότι η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11) μιας και πρόκειται για αμερικάνικη “συνήθεια”.

Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανοίγουν πολύ νωρίς τα τελευταία χρόνια από τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και δίνουν μεγάλες προσφορές.
Η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αλλά η Καλιφόρνια και κάποιες άλλες Πολιτείες τηρούν την αργία της “Ημέρας μετά την ημέρα των Ευχαριστιών” για τους υπαλλήλους της Πολιτείας, συνήθως αντί για μια άλλη ομοσπονδιακή αργία, όπως η Ημέρα του Κολόμβου.

Black Friday: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Black Friday

Α.O δεκάλογος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Black Friday

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πρόσφατα τον δεκάλογο της Black Friday με σκοπό την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

H Black Friday είναι ένας νέος σχετικά θεσμός για τη χώρα μας που σημειώνει αλματώδη άνθηση και δημιουργεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό και προσμονή στο αγοραστικό κοινό για τις προσφορές που υπόσχεται.
Συχνά όμως κρύβει και παγίδες που μας αποτρέπουν από την αξιοποίηση των προσφορών αυτών και μας οδηγούν σε αγορές που δεν επιθυμούσαμε πραγματικά ή που μας έβγαλαν εκτός προϋπολογισμού.
Οι καταναλωτές μπορούν να δουν παρακάτω πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της Black Friday αποφεύγοντας τις παγίδες:

1. Δείξτε προσοχή στους επίδοξους απατεώνες και στις απατηλές πρακτικές.

Η Black Friday αποτελεί ευκαιρία και για τους scammers που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των καταναλωτών για πολλές και καλές προσφορές. Ακόμη λοιπόν και αν συναντήσετε όρους όπως «φθηνά», «προσφορά» κλπ, μην θεωρήσετε ότι όντως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή έστω, σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, τα αγαθά ενδέχεται να είναι απομιμητικά ή ελαττωματικά! Κάντε την έρευνά σας λίγο καιρό πριν προβείτε στις αγορές σας ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε τις ψεύτικες προσφορές.

2. Διαβάστε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρωτήστε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα.

Ενώ οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ανανεώνουν συχνά την πολιτική επιστροφών προς όφελος του καταναλωτικού κοινού, οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να δείξουν μικρότερη ευελιξία. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος προτού προβείτε σε αγορά ή ρωτήστε για την πολιτική του καταστήματος, όταν αυτό είναι φυσικό κατάστημα, σε περίπτωση επιστροφής του αγαθού.

3. Προσέξτε την παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά προτού προβείτε σε συναλλαγή.

Χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν που είδατε στην βιτρίνα ή στο e-shop; Μήπως το τελικό ποσό των αγορών σας, εκτρέπει τον προϋπολογισμό σας; Η Black Friday προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό στους καταναλωτές που πολλές φορές προβαίνουν σε αγορές που δεν τους είναι πραγματικά αναγκαίες από το φόβο ότι μπορεί να μην προλάβουν να αξιοποιήσουν τις προσφορές! Θυμηθείτε ότι παρά τις ελκυστικές προτάσεις που τα καταστήματα μπορεί να υπόσχονται ενόψει της Black Friday, όσο προχωρούμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η αγορά θα ανανεώσει και πάλι τις προμήθειές της προτείνοντας νέες εκπτώσεις και καινούρια αγαθά!

4. Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Οι καλύτερες προσφορές δεν παρέχονται πάντα από τις μεγάλες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Kαι οι μικρές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για αγορές, ωστόσο στις περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενης ή άγνωστης επιχείρησης, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην χάσετε χρήματα. Αν διαπιστώσετε ότι παραλείπονται κρίσιμα στοιχεία για την αναγνώριση της ταυτότητας της ηλεκτρονικής επιχείρησης όπως είναι η εταιρική επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ΑΦΜ της, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να προβείτε σε αγορά μέχρι να διασταυρώσετε την αξιοπιστία της επιχείρησης διερευνώντας προηγουμένως την φήμη της στο διαδίκτυο.

5. Προσοχή στις παραπλανητικές προσφορές.

Ακόμη και αν ψωνίζετε από μία ιστοσελίδα που εμπιστεύεστε, είναι σημαντικό να ελέγξετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην συναλλαγή σας: η τιμή, η εγγύηση, το κόστος μεταφοράς, η διαθεσιμότητα ή ο χρόνος παράδοσης, μπορεί να είναι μερικές από τις σημαντικές πληροφορίες που θα καθορίσουν την τελική σας επιλογή. Πολλές φορές όμως ενδέχεται να εμφανιστούν αναδυόμενα banners με προσφορές άσχετες από αυτές που παρέχει η προμηθεύτρια επιχείρηση, από ιστοσελίδες που σας ζητούν να εισάγετε τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών ή και των κωδικών σας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Στις περιπτώσεις αυτές, επικοινωνήστε τόσο με την επιχείρηση όσο και με την τράπεζά σας και επιβεβαιώστε τη γνησιότητα του περιεχομένου των μηνυμάτων αυτών. Θα πρέπει να αποφεύγουμε προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.
6. Δείξτε μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.

Στις περιπτώσεις που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή την χρεωστική σας κάρτα ελέγξτε με προσοχή το περιεχόμενο των όρων και των email που σχετίζονται με την συναλλαγή σας. Επίσης, θα πρέπει να μην προχωρήσετε σε συναλλαγή αν σας ζητείται να εγκαταστήσετε λογισμικό για την απόκτηση μιας προσφοράς.

7. Μην παρασύρεστε από ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή προσφορές.

Ελέγξτε στα διαφημιστικά φυλλάδια, στις προωθήσεις στα social media και στα newsletters των καταστημάτων για τις τιμές των προϊόντων που σας ενδιαφέρουν. Συγκεντρώστε τις αρκετές μέρες πριν την Black Friday ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης για την τελικά προσφερόμενη τιμή και για να είστε σε θέση να εξακριβώσετε ότι πετύχατε μια πραγματικά καλή ευκαιρία αγοράς.

8. Κουπόνια προσφορών και giftcards.

Όταν διαθέτετε κουπόνια προσφορών ή giftcards επιβεβαιώστε αν τα προϊόντα που επιθυμείτε διατίθενται την Black Friday ή αν οι εταιρείες που σας ενδιαφέρουν αποδέχονται τα κουπόνια αυτά και δεν εξαιρούνται των προσφορών.

9. Ελέγξτε την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εφόσον σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ηλεκτρονικές αγορές, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τις προσωπικές σας συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) και δίχτυ προστασίας (firewall). Κατά την καταχώριση των στοιχείων της συναλλαγής σας, βεβαιωθείτε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση. Αυτό μπορείτε να το αναγνωρίσετε αν παρατηρήσετε το εικονίδιο με το κλειστό λουκετάκι πάνω αριστερά στην διεύθυνση της ιστοσελίδας και εάν η διεύθυνση ξεκινά με https:// .

10. Συμφωνήστε την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει εμπρόθεσμα το προϊόν, θυμηθείτε ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας για τους καταναλωτές, σε περίπτωση ακύρωση της συναλλαγής. Αντίθετα η πληρωμή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή, θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αγοράζετε από φυσικά καταστήματα, τηρείτε τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ώστε να απολαύσετε τις αγορές σας με ασφάλεια και προσοχή.

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικές με την παραβίαση των δικαιωμάτων του καταναλωτή και την χρήση αθέμιτων πρακτικών από τις εμπορικές επιχειρήσεις στον αριθμό:


Β. Οδηγίες της ΕΕΤ για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών
Black Friday-πρεμιέρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ) δίνει οδηγίες για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών στο πλαίσιο της Black Friday στους καταναλωτές και τις εμπορικές επιχειρήσεις για το ισχύον πλαίσιο σχετικά με την αγορά συσκευών ραδιοεξοπλισμού.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ασύρματα και κινητά τηλέφωνα, ασύρματα παιχνίδια, ασύρματα ηχεία, tablets και υπολογιστές με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, ασύρματοι εκτυπωτές, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, έξυπνα ρολόγια, ασύρματοι βιομετρητές (health monitors), ασύρματοι πομποδέκτες, ασύρματες συσκευές για το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, IoT), οικιακές ηλεκτρικές συσκευές με ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης κ.λπ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/53/ΕΕ, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017, οι συμμορφούμενες με τη νομοθεσία συσκευές, μεταξύ άλλων, φέρουν:

* Το σήμα CE, τόσο στη συσκευασία όσο και στο σώμα της συσκευής.

* Συνοδευτικά έγγραφα που περιλαμβάνουν στην ελληνική γλώσσα τις οδηγίες χρήσης και ασφαλείας, καθώς και τη δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ με την οποία ο κατασκευαστής δηλώνει ότι πληρούνται οι απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στην ως άνω ευρωπαϊκή Οδηγία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σημάνσεις και τα έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε συμμορφούμενη συσκευή ραδιοεξοπλισμού μπορούν να ανευρεθούν στoν ιστότοπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr), ακολoυθώντας την παρακάτω διαδρομή: «Για Καταναλωτές/Σχετικά με κεραίες, παρεμβολές και ραδιοεξοπλισμό/Ραδιοεξοπλισμός/Σημάνσεις-Συνοδευτικά Έγγραφα». Στην περίπτωση που ο καταναλωτής διαπιστώσει πως έχει αγοράσει συσκευή ραδιοεξοπλισμού για την οποία δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα, μπορεί να αποστείλει σχετική καταγγελία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected], χρησιμοποιώντας, προς διευκόλυνσή του, το έντυπο καταγγελίας που θα βρει αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Consumer/Mast_Systems/Radioequipement/complaints.html.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι για τη συμμόρφωση των συσκευών ραδιοεξοπλισμού, σημαντικές υποχρεώσεις βαραίνουν τις εμπορικές επιχειρήσεις που πωλούν συσκευές ραδιοεξοπλισμού στους καταναλωτές. Αυτές οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι κάθε συσκευή που καθιστούν διαθέσιμη στους καταναλωτές φέρει τόσο τις προβλεπόμενες σημάνσεις όσο και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Σε περίπτωση παραβιάσεων αυτών των υποχρεώσεων, η νομοθεσία προβλέπει επιβολή μέτρων και κυρώσεων σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αναλυτική παρουσίαση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ, συγκεκριμένα ακολoυθώντας την παρακάτω διαδρομή: «Για Παρόχους/Ραδιοεπικοινωνίες/Ραδιοεξοπλισμός».

Τέλος, τονίζεται πως η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει εντατικά τους σχετικούς ελέγχους της αγοράς και παρακολουθεί συστηματικά την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου για τη διάθεση συσκευών ραδιοεξοπλισμού, παρεμβαίνοντας όπου και εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ