Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων – Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ

Τη δυνατότητα μείωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας)  για τις  επιχειρήσεις  λόγω της εκτίναξης της τιμής ρεύματος εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” Καθημερινή”  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει μέτρα ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αναμένεται να είναι στοχευμένα προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου από τις πρωτοφανείς αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, την ίδια στιγμή που εμπεδώνεται η ανάγκη για πρόσθετα κονδύλια στήριξης των οικιακών καταναλωτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 167%.

ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά τις κραυγές αγωνίας των επιχειρήσεων μέσω των Συνδέσμων τους, έχει αρχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) αξιοποιώντας το πλεόνασμα του 2022 που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διαμορφώνεται σε ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Μια πιο σαφή εκτίμηση αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ στο υπουργείο και στη ΡΑΕ για να αξιολογηθούν στη συνέχεια τα περιθώρια μείωσης σε επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Σήμερα, επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 μεγαβατώρων πληρώνουν για ΥΚΩ 4,14 ευρώ/ μεγαβατώρα και οι λοιπές της μέσης τάσης 8,78 ευρώ/ μεγαβατώρα.
Μία μείωση της τάξεως του 50% και στις δύο κατηγορίες θα έφερνε κάποια ελάφρυνση στις επιχειρήσεις μέσης τάσης, όχι όμως τέτοια που να αντιμετωπίζει τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα που επηρεάζουν αντίστοιχα και το κόστος πρώτων υλών με πολλαπλές επιπτώσεις στη ανταγωνιστικότητα τους.
ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων
Το ζήτημα μετά την Ελληνική Παραγωγή, την ΕΒΙΚΕΝ και το ΣΒΕ ανέδειξε την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ). Το θέμα της απουσίας διμερών συμβολαίων επισημαίνει και η ΕΒΙΚΕΝ η οποία στην τελευταία γενική της συνέλευση αποφάσισε να το θέσει στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ.

Τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, παλεύουν ωστόσο ακόμη να κλείσουν τον λογαριασμό για την επιδότηση των νοικοκυριών. Προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να βάλει βαθιά το “ψαλίδι” στα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων που προορίζονται για τον ΕΛΑΠΕ.

Πηγή: enikonomia.gr 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.