Στο «κόκκινο» η βιομηχανία

Στο «κόκκινο» η βιομηχανία

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για πολλές ελληνικές βιομηχανίες, καθώς έχουν εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματα αντοχών τους.

Οι περισσότερες εταιρείες σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, οι κλωστές, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, οι κατασκευές, βρίσκονται πλέον στην «κόκκινη γραμμή». Οι ταμειακές ροές είναι μηδενικές, η ρευστότητα περιορίζεται καθημερινά, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να ανοίξουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης. Στελέχη των επιχειρήσεων κάνουν λόγο ακόμη και για στάση πληρωμών σε προμηθευτές, ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζόμενους εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες δεν αιφνιδίασε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ενώ δεν θα είναι όπως φαίνεται και η τελευταία. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες λέγεται ότι έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και μεταφοράς των παραγωγικών τους μονάδων στο εξωτερικό.

Όπως τονίζουν επιχειρηματίες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρήσουν σε επαρκή επίπεδα τη ρευστότητα των εταιρειών τους, «σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε συνεργασία δεν μπορούν να σηκώσουν μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις δανείων που ξεκινούν από τα 300 εκατ.ευρώ και άνω».

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα τα προβλήματα επιδεινώνονται και από την πολιτική υπερφορολόγησης, αλλά και από το υψηλό κόστος ενέργειας που αποτελεί βρόχο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

 

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ