Στίγκλιτς: Τοξικό μείγμα δανειστών στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Τις πιθανές επιπτώσεις του Grexit στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, εξετάζει ο νομπελίστας, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Έχει δίκιο η κυβέρνηση στην Ελλάδα όταν λέει ότι το «πρόγραμμα διάσωσης» ήταν καταστροφή, λέει ο Τζόσεφ Στίγκλιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Business School.

“Αποδείχθηκε καταστροφή πτώση κατά 25% του ΑΕΠ την τελευταία πενταετία και το χρέος προς το ΑΕΠ σκαρφάλωσε από το 110% στο 180%. Αυτό είναι Μεγάλη Ύφεση”, σημειώσε προβάλλοντας και το νέο του βιβλίο.

«Τα μοντέλα της ΕΚΤ του ΔΝΤ, του Βερολίνου, των δανειστών, αποδείχθηκαν καταστροφή. Βγάζουν προβλέψεις επί προβλέψεων της αποτυχίας Θα πάρετε μηδέν αν προτείνετε τέτοιο μοντέλο πρόγραμμα λέω στους φοιτητές μου. Απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση του 2008 με αυτά τα μοντέλα, δεν διδάχθηκαν», είπε.

«Εάν η Γερμανία αρνηθεί να αλλάξει το πρόγραμμα δεν υπάρχει διέξοδος. Να παραδεχθούν ότι η λιτότητα δεν δουλεύει και να αλλάξουν ρότα. Δημιουργούν ένα τοξικό μείγμα».

Το Grexit θα έχει άσχημες επιπτώσεις για όλους στην Ευρώπη, υπογράμμισε,μολονότι η Ελλάδα θεωρείται μικρό συγκριτικά μέγεθς . «Θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. τι θα γίνει με άλλες χώρες, με την Ισπανία, τα προβλήματα δεν φεύγουν η ΕΕ είναι περιστασιακή ένωση».

Δείτε επίσης

Financial Times: Λύση μια συνεργατική στάση πληρωμών της Ελλάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ