Στάινμπρουκ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ

Στάινμπρουκ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ

Τη δημιουργία σχεδίου Μάρσαλ για την ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης ζήτησε ο αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, Πέερ Στάινμπρουκ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών εξαπέλυσε επίθεση κατά της Καγκελαρίου για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, η οποία όπως είπε, έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους.

Μιλώντας σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, ο Στάινμπρουκ υπογράμμισε ότι κάποιες χώρες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές που φτάνουν ακόμη και το 5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. «Εχετε ιδέα τι θα συνέβαινε εάν η Γερμανία έπρεπε να μειώνει τις δαπάνες 5% κάθε χρόνο; Δεν θα ήσασταν εδώ, θα είχατε βγει στους δρόμους», τους είπε. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγκαστεί να πραγματοποιήσουν τόσο μεγάλες περικοπές με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την τρόικα είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Αναφερόμενος στο μεγάλο αμερικανικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπρουκ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ με στόχο να αναχαιτισθεί η ανεργία που καλπάζει, κυρίως στο ευρωπαϊκό Νότο. Το σχέδιο αυτό θα ήταν δυνατόν – όπως είπε – να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την επιβολή νέων φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα κ.λπ.). Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να επενδυθούν στην κατάρτιση και την επιμόρφωση των εργαζομένων, καθώς και στην εκπαίδευση.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ