Σταϊκούρας:Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη

Σταϊκούρας:Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη

“Η χώρα εισήλθε, από εφέτος, εν μέσω του ασφυκτικού πλαισίου που είχε τεθεί, αλλά με σταθερά και σίγουρα βήματα και με ασφάλεια, σε περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτή τη θετική εξέλιξη έχουμε χρέος να την καταστήσουμε διατηρήσιμη. Στη φάση που βρισκόμαστε, οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015. 

 

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας “οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, και βεβαίως το θέμα του Προϋπολογισμού του 2015, με σύνεση, ρεαλισμό, πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή. Μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς”.

 

“Οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα  προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας” επισήμανε.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίασε 12 αλήθειες για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

1) Η χώρα θα παρουσιάσει εφέτος, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από -3,9% το 2013″.

2) Η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί.

3) Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, το ίδιο και η φτώχεια, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί. Καθίσταται, συνεπώς, επιτακτική η συνέχιση και εντατικοποίηση των δράσεων για την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

4) Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται. Ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών υλοποιείται. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό, για 2η συνεχόμενη χρονιά, μετά από δεκαετίες.

5) Tο δημόσιο χρέος σταθεροποιείται. Ενώ και το «προφίλ» του έχει βελτιωθεί. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιασθεί, το μέσο σταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού έχει μειωθεί, οι δαπάνες για τόκους έχουν υποχωρήσει.Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.  “Ωστόσο, οι σχετικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012 είναι επαρκώς σαφείς ως προς την υποχρέωση των εταίρων και δανειστών μας για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.  Όπως συμβαίνει σήμερα”, σημείωσε.

6) Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο 1,8% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς.

7) Οι προβλέψεις της Αντιπολίτευσης για την εκτέλεση και του εφετινού Προϋπολογισμού αποδείχθηκαν εσφαλμένες. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι πέρυσι η “Αντιπολίτευση υποστήριζε, ότι ο Προϋπολογισμός, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, «ήταν στον αέρα», ήταν «εικονικός», ήταν «υπό αίρεση», ήταν «υπό ριζική αναθεώρηση». Διαψεύστηκε. Εφέτος, δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές”.

8) Η Τρόικα δεν αμφισβητεί την επίτευξη των εφετινών δημοσιονομικών στόχων.

9) Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος.  Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας τον ικανοποιεί που  η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει την επίτευξη ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, όμως η διαφορά-τόνισε-είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να προέλθει από σημαντική αύξηση φόρων.

“Και αυτό γιατί αφού υποστηρίζει ότι οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να διατηρηθούν στο 44% του ΑΕΠ που είναι το 2014, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ισοσκελισθεί ο Προϋπολογισμός του 2015. Αυτή είναι η «κρυφή» πραγματικότητα” ανέφερε.

10) Ο Προϋπολογισμός καταγράφει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, στο 2,9% το 2015.

11) Η Τρόικα πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2015. “Για την κάλυψή του ασκεί, πράγματι, μεγάλες πιέσεις και προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις.  Έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέψεις. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας, τεκμηριωμένα και με αυτοπεποίθηση… Στο τέλος θα αποδειχθεί ποιά πλευρά ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα” υπογράμμισε.

12) Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. “Εάν δεν γίνονταν, θα είχαμε, ήδη, κλείσει συμφωνία. Αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν το κάνουμε όμως. Όπως δεν το κάναμε και πέρυσι. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Βέβαια, η διαπραγμάτευση εμπεριέχει λεπτές πτυχές, είναι σύνθετη και σκληρή δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος.  Εμείς εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί, από την Τρόικα, με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση, και να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής οικονομίας” είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθετοντας:

“Σε κάθε περίπτωση, για το καλό της χώρας, απαιτείται από όλους, σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα, μετρημένες και ζυγισμένες κουβέντες, μακριά από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και υπερβολικών προσδοκιών”.

 

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημανε ότι η νέα μεγάλη πρόκληση είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της επόμενης μέρας και στην κατεύθυνση αυτή η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου και ρεαλιστικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής.

Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι :

1ον. Η σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της.

2ον. Η διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

3ον. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.

4ον. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.

5ον. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους

6ον. Η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

7ον. Η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

8ον. Η εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

9ον. Η επίτευξη πιστωτικής επέκτασης και η εξομάλυνση της ρευστότητας της αγοράς.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ