Σταϊκούρας: Το κράτος θα συνεισφέρει στον μισθό των εργαζομένων για τις ημέρες που δεν δουλεύουν

Για τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Φεύγουμε από τις επιδοτήσεις και πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα για να στηρίξουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους και θα υπάρξουν πολλές ακόμη «όταν θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία», συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία.

«Το κράτος, τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει (πίσω) η επιχείρηση ή δεν θα λειτουργεί η επιχείρηση, θα συνεχίσει να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι εξετάζεται επιδότηση μισθών 40% ή 60%, είπε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις πληρωμές φόρων, είπε «θα υπάρξουν διευκολύνσεις» και έκανε λόγο συγκεκριμένα σε ρυθμίσεις και δόσεις. Εξήγησε πως η έκταση των ρυθμίσεων αυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα, καθώς, όπως είπε, «θα το δούμε ανάλογα με την έκταση και την ένταση του προβλήματος».

Για την πρώτη κατοικία

Ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι οι ανακοινώσεις για την προστασία της α’ κατοικίας θα γίνουν εντός της εβδομάδας. «Θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών», τόνισε. Είπε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα συνεχίζονται, αλλά το χρονικό όριο εξαντλείται ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε και στο παρελθόν διαφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την προστασία της α’ κατοικίας.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, επανέλαβε ότι εντός της εβδομάδας, με ΠΝΠ θα επεκταθεί η περίοδος διάθεσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου. Επίσης, υπεγράφη η ΚΥΑ για την χορήγηση των 800 ευρώ και στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα και δίνεται παράταση για την ένταξη έως τις 28 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα,θα ενταχθούν στην προστασία περίπου 4.000 παραγωγοί λαϊκών αγορών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τους τόπους διαμονής τους. Οι πληρωμές αναμένονται εντός της εβδομάδας το αργότερο την επόμενη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ