Σταϊκούρας για Eurogroup: Απαιτούνται επιπλέον πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ρευστότητα

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υιοθετηθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία για την αντίδραση στην πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει «ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει καταρχήν ότι οι διαβουλεύσεις εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, που αποτελεί την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου δεν θα είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτούνται και επιπλέον ενέσεις ρευστότητας με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου καθώς και άλλων καινοτόμων λύσεων, με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «ακόμη όμως και με αυτές τις πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, η θέση μου είναι ότι οι ανάγκες στην αδρανοποιημένη και χειμαζόμενη από την υγειονομική κρίση πραγματική οικονομία και στον παραγωγικό ιστό της, είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο».

Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε «απαιτούνται – και διεκδικούμε – επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου καθώς και άλλων καινοτόμων λύσεων, με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες αποφάσεις και γενναίες πράξεις».

Αντιδράσεις

«Κριτήριο των προτάσεων του ΚΚΕ, είναι να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της πανδημίας σήμερα και της κρίσης αύριο» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, με αφορμή τη διαπάλη στο Eurogroup.

Κάλεσε, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση, την κυβέρνηση να πάρει άμεσα δέσμη μέτρων, στήριξης φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων γεωργών και κτηνοτρόφων και παραγωγών οπωροκηπευτικών και λαϊκών αγορών, δηλαδή, αγροτικών κλάδων «που υφίστανται τις συνέπειες των τάσεων αισχροκέρδειας που οξύνονται εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ