Στα ύψη ο τουρισμός, στα ύψη και οι τιμές

Στα ύψη ο τουρισμός, στα ύψη και οι τιμές

Η αύξηση της τουριστικής προσέλευσης που αναμένεται να κάνει νέο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι, έχει ανεβάσει όχι μόνο το ηθικό των τουριστικών επιχειρηματιών αλλά και τις τιμές στα ύψη.

Το κόστος διαμονής σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις κάθε λογική και φθάνει μέχρι και τα αστρονομικό ποσό των 20.640 ευρώ για σουίτα με θέα τη καλντέρα στη Σαντορίνη!

Το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην αύξηση των τιμών με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 501 ευρώ. Η αύξηση φθάνει το 95% αφού πέρσι η μέση τιμή κυμαινόταν στα 257 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πάντως, σχετικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, Μαΐου 2014, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου παραμένει, στο σύνολο του κλάδου, οριακή εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

Η απότομη και υπερβολική αύξηση στις τιμές των δωματίων, προκάλεσε  κυβερνητική παρέμβαση, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που ζήτησε να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για να συγκρατηθούν οι τιμές.

O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη με αφορμή τις αυξήσεις και του ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα υψηλών τιμών στα νησιά μας. «Ο τουρισμός πάει καλά και πρέπει να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί σε εξίσου υψηλά επίπεδα και φέτος και τις επόμενες χρονιές», φέρεται να τόνισε κ. Σαμαράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους ξενοδόχους και κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να αποβάλλουν τις ευκαιριακές συμπεριφορές. «Καλώ όλους τους φορείς του τουρισμού να δείξουν υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης, να συγκρατήσουν τις τιμές στις προσφερόμενες υπηρεσίες και να αυξήσουν την ποιότητα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό, ελληνικό, τουριστικό προϊόν που θα ανέβει ψηλά, που θα αποδώσει στην οικονομία και στους πολίτες» δήλωσε η υπουργός.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναμένει νέο ρεκόρ τουριστικής κίνησης, καθώς τα στοιχεία αφίξεων του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 εντυπωσιακή αύξηση 20,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αύξηση που μεταφράζεται σε 500.000 επιπλέον αφίξεις εξωτερικού. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά πλέον ότι ο στόχος για 19 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2014 είναι ρεαλιστικός και ενισχύεται.

Με τη φοροδιαφυγή σε αυτούς τους κλάδους να κυμαίνεται στα επίπεδα του 40% και πλέον, οι αρμόδιοι διευθυντές της Γενικής Γραμματείας σχεδιάζουν τα βήματα της επόμενης ημέρας. Μέσα στους μήνες που ακολουθούν θα πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 500 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως επίσης να κλείσουν άλλοι τουλάχιστον 720 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου.

 

Διαβάστε επίσης

Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό

Ο Σαμαράς ζήτησε ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς

Στο στόχαστρο ελέγχων 300.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ