Στα πρόθυρα του λουκέτου 50 φαρμακαποθήκες

Βόμβα στα θεμέλια της αγοράς φαρμάκου βάζει η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τις εξαγωγές.  Όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος των φαρμακαποθηκάριων Μιχάλης Τσατσαρώνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του RealFM 97,8, με τον Νίκο Στραβελάκη, αυτή τη στιγμή 50 φαρμακαποθήκες είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά.

Όπως είπε ο κ. Τσατσαρώνης, η αγορά των φαρμάκων έχει σε ένα βαθμό εξομαλυνθεί, για κάποια φάρμακα, ωστόσο παραμένει η απαγόρευση εξαγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη υπολογίζονται σε 100-120, ενώ τα φάρμακα που είναι σε απόλυτη επάρκεια είναι 130-150. Είναι ευρείας χρήσεως φάρμακα και απαγορεύεται η εξαγωγή τους. «Εμείς δηλώνουμε τα αποθέματά μας στον ΕΟΦ και στο υπουργείο κάθε εβδομάδα και, σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχει υπερεπάρκεια που αγγίζει τους 10-12 μήνες», τόνισε ο κ. Τσατσαρώνης.

Ο αντιπρόεδρος των φαρμακαποθηκάριων υπογράμμισε ότι ακόμα το υπουργείο δεν έχει απαντήσει γιατί δεν μπορούν να επαναληφθούν οι εξαγωγές, παρά την επάρκεια των φαρμάκων. Ο κ. Τσατσαρώνης σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας πρόσφατα με ανακοίνωσή του, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά του φαρμάκου. «Οπότε τίθεται το ερώτημα ποιον εξυπηρετεί η μη επικαιροποίηση της απόφασης για τις εξαγωγές, αφού από τα 280 σκευάσματα που απαγορεύεται να εξαχθούν, εμείς έχουμε εντοπίσει 50 φάρμακα που έχουμε υπερεπάρκεια αποθεμάτων, αλλά και πληθώρα ελληνικών γενοσήμων, 42 φάρμακα με επάρκεια 10-12 μηνών, τα οποία βρίσκονται στα ράφια μας, αλλά και 28 εμβόλια που έχουν ξεχαστεί στην απαγόρευση εξαγωγών από το 2014 και είναι προφανές εδώ ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα έλλειψης» δήλωσε.

Ο κ. Τσατσαρώνης εκτίμησε ότι σήμερα περίπου 100 φάρμακα είναι σε έλλειψη. Γι’ αυτά, είπε ότι είτε είναι μεγάλη η ζήτηση των δραστικών ουσιών τους, όπως η αμοξυκιλλίνη, είτε μικρή η παραγωγή τους, όπως η ινσουλίνη.

«Αυτή τη στιγμή, που συζητάμε τα λουκέτα για τις φαρμακαποθήκες είναι προ των πυλών διότι αυτή η απόφαση συντηρείται ένα μήνα και η οριζοντικοποίηση της λαμβάνει χώρα τους τελευταίους 5 μήνες. Είναι 50 φαρμακαποθήκες που αναμένεται να κατεβάσουν ρολά. Είναι μια βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει», τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ