Σώστε τα χωράφια σας με εκπτώσεις έως 83% – Ποιες είναι οι διαδικασίες

Μειώσεις στο αντάλλαγμα χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και δωρεάν αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών για ΟΤΑ και περιοχές αναδασμού φέρνουν οι δύο ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, χιλιάδες καλλιεργητές και ιδιοκτήτες καλούνται να ενημερωθούν για όσα αναλυτικά προβλέπει η υπουργική απόφαση και να προβούν έγκαιρα στις διαδικασίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις γενναίες εκπτώσεις, που φτάνουν έως και 83%. Μάλιστα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η προθεσμία των ενστάσεων λήγει στις 12 Ιουνίου.

Ειδικότερα, για τις δημόσιες εκτάσεις η μείωση κόστους φτάνει το 60%, για ιδιωτικές το 58,33% και για χορτολιβαδικές το 62,5%.

Αναλυτικότερα, το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και η μορφή τους άλλαξε και από δάσος έγινε αγρός μέχρι και το 2007 θα ορίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου έγινε η επέμβαση. Δηλαδή για δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης γης υπολογίζεται στο 20% της καθορισμένης αξίας τους. Για τα ιδιωτικά δάση και τις δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα υπολογίζεται ως μικρότερο και συγκεκριμένα θα είναι στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους. Όσον αφορά τις δημόσιες, όπως ισχύει δηλαδή για τις χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ