Σόιμπλε: «Κούρεμα» ποτέ ξανά

Σόιμπλε: «Κούρεμα» ποτέ ξανά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μέρες πριν από την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και ενόψει της εξόδου της χώρας μας στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος της ενδεχόμενης νέας βοήθειας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στα δύο προηγούμενα προγράμματα».

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι απεχθάνεται τον όρο «κούρεμα» και επαναλαμβάνει δύο-τρεις φορές στη διάρκεια της συνέντευξης το σύνθημα: «Ποτέ ξανά». Αφήνει, όμως, ανοιχτό το «παράθυρο» για μία άλλη μορφή ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι υλικές επανορθώσεις έχουν διευθετηθεί μέσω διεθνών συνθηκών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπεραμύνεται της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη. «Τελευταία οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πορεία ήταν σωστή», σημειώνει.

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, επισημαίνει πως «δεν είναι απόρροια της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι πλάνη. Και μην ακούτε όσους ισχυρίζονται ότι υπήρχε ευκολότερος τρόπος».

Παραδέχθηκε ότι ίσως η χώρα του δεν προσπάθησε αρκετά ώστε να δείξει τη συμπάθεια της προς τον ελληνικό λαό από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ