Σκάνδαλο:300 εταιρίες «μαϊμού» ίδρυσε η Deutsche Bank

Σκάνδαλο:300 εταιρίες «μαϊμού» ίδρυσε η Deutsche Bank

 

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung συνεχίζει για δεύτερη μέρα τη σειρά αποκαλύψεων για το διεθνές δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών παρουσιάζοντας στις οικονομικές σελίδες της τον τρόπο και τόπο σύστασής τους, τη σημασία τους, τα χαρακτηριστικά και τη χρήση τους, τον ρόλο των τραπεζών, το πελατολόγιο χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα.

 

Περισσότερος έλεγχος

Μέχρι στιγμής το μόνο όνομα στο οποίο έχει γίνει εκτενής αναφορά είναι του διεθνούς play boy και πρώην συζύγου της ηθοποιού Μπριζίτ Μπαρντό, Γκύντερ Σαξ, ο οποίος έχει πεθάνει. Όμως, όπως προανήγγειλε η εφημερίδα, θα ακολουθήσουν κι άλλα ονόματα κυρίως Γερμανών που εμπλέκονται σε εξωχώριες εταιρείες.

Πόσο «καυτές» είναι οι πληροφορίες που θα βγουν στη δημοσιότητα κι αν με βάση αυτές στοιχειοθετείται η κατηγορία της φοροδιαφυγής παραμένει ακόμη άγνωστο. Πάντως οι εισαγγελίες του Μπόχουμ και του Ντύσελντορφ, που εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και έχουν πιάσει φοροφυγάδες, δεν βλέπουν λόγο για να ξεκινήσουν νέο κύκλο ερευνών.

Οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας επικαιροποιήσαν το αίτημα για ενδελεχή έλεγχο με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Κλάους Ματέτσκι απαίτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές με στόχο την σκληρή τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συνδικάτου Εφοριακών Τόμας Αϊγκεντάλερ ζήτησε περισσότερους ελέγχους στις ίδιες τις επιχειρήσεις και υπολόγισε σε 400 δισ. ευρώ το ποσό που χάνει το γερμανικό δημόσιο από τη φυγή σε φορολογικούς παραδείσους.

 

Η Deutsche Bank

Οι αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung ρίχνουν φως και στα πεπραγμένα της τράπεζας, η οποία φαίνεται πως είναι υπερδραστήρια στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, η Deutsche Bank μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της μέχρι το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες «μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον στις Παρθένους Νήσους.

Άγνωστο παραμένει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και ποια η επιχειρηματική τους δράση. Το εύρος δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με την USB, η οποία φέρεται να είναι αναμεμειγμένη σε 2.900 εξωχώριες εταιρείες, αλλά είναι βέβαιο ότι η Deutsche Bank παρείχε υπηρεσίες ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών για πλούσιους ιδιώτες. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν την φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ