Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία: Οι συνέπειες και οι πρώτες νομικές κινήσεις – Γράφει ο Γιάννης Καρούζος

H σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα αποδοκιμαστέο κοινωνικό φαινόμενο, που δυστυχώς μόνο σπάνιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς υπάρχει παντού γύρω μας, στον δρόμο, στα ΜΜΜ, στον αθλητισμό, στον χώρο της τέχνης και σε κάθε είδους εργασιακό χώρο. Η σεξουαλική παρενόχληση αντιβαίνει προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και αποτελεί διάκριση λόγω φύλου.

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος

Δυστυχώς, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον στιγματισμό του φαινομένου, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η σεξουαλική παρενόχληση εξακολουθεί να υφίσταται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που την υφίστανται να την αποκαλύπτουν, ώστε να είναι εφικτή η δίωξη των δραστών και ο ηθικός στιγματισμός τους για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως τα άτομα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι μόνο γυναίκες.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 3896/2010, που ενσωμάτωσε τις διατάξεις της οδηγίας 2006/54/ΕΚ στην ελληνική έννομη τάξη, ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος γύρω από αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ