Σενάρια για “κούρεμα”

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες η κοινοτική επίτροπος Μ. Δαμανάκη σε γραπτό διάβημα που επέδωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο απαίτησε την εγρήγορση της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η κοινοτική επίτροπος πολύ σωστά επεσήμανε ότι εκεί η Ελλάδα υστερεί και παρέπεμπε στην χαμένη προστιθέμενη αξία των αλλαγών που μόνο για πέρσι υπολογίστηκε σε 1,4 μονάδες του ΑΕΠ και περί τις 2 μονάδες «καπέλο» στην αύξηση της ανεργίας. Συνολικά από καταβολής προγράμματος μπορεί κανείς να συνάγει ότι η χώρα προσέθεσε 6 μονάδες στους δείκτες ανεργίας και 4,5 μονάδες από το ΑΕΠ της γιατί επέλεξε να αγνοεί να παρακωλύει και να νοθεύει συστηματικά, κατ’ εξακολούθηση και με ενδεχόμενο δόλο τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.Το ερώτημα είναι βεβαίως «θα κινηθεί η χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση με πειστικά βήματα;» Απάντηση δεν υπάρχει αλλά μέχρι να «δείξει ότι κινείται» λεφτά από ΕΕ-ΔΝΤ δεν πρόκειται να δει.

Το επόμενο βεβαίως ερώτημα είναι «μα καλά, θα αφεθεί να χρεοκοπήσει;» Σαφώς και όχι, απλά δεν θα πάρει λεφτά μέχρι να κάνει αυτό που πρέπει. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας έγκειται στην ανακύκλωση τρίμηνων γραμματίων που λήγουν τέλη Νοεμβρίου αξίας 7,2 δισ. – έτσι κι αλλιώς η χώρα θα εκδώσει νέα αξίας 3,2 δισ. και απομένουν 4 που κανονικά θα πληρώνονταν από την περίφημη δόση. Αυτό το σκηνικό δεν το αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά. Η κατάσταση τον Αύγουστο ήταν παρόμοια. Όπως λοιπόν βρέθηκε μια τεχνική λύση τον Αύγουστο, έτσι θα βρεθεί και το Νοέμβριο. Το ποια θα είναι, προφανώς και θα το αποφασίσει η ΕΚΤ. Τούτων δοθέντων, οι εταίροι ασφαλώς και θα κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ και το Νοέμβριο, όμως για να εκταμιευθεί δόση θα πρέπει πρώτα να σχηματοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα. Η Κρ. Λαγκάρντ πολύ εύσχημα παρουσίασε το ζήτημα εξηγώντας πως μεταρρυθμίσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χρηματοδοτικό κενό, επιμήκυνση και βιωσιμότητα του χρέους είναι θέματα αλληλένδετα. Η κ. Λαγκάρντ φρόντισε όμως και μέσω της έκθεσης του ταμείου για την ευρωζώνη να καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς κάποιου είδους κούρεμα στο μείγμα… Οι εταίροι δεν είναι έτοιμοι να το συζητήσουν και το παραπέμπουν σε άλλο χρόνο, μετά τη Σύνοδο «αορίστως μέσα στο Νοέμβρη».Βεβαίως πριν από ένα μήνα ο Γιούνκερ μιλούσε για «αποφάσεις μέσα στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη». Δεν αποκλείεται και ο Νοέμβρης να έχει την τύχη του Οκτώβρη του Γιούνκερ.

Το τελικό ερώτημα είναι λοιπόν ένα: «αν εμείς (η κυβέρνηση, η Ελλάδα) κάνουμε ότι πρέπει, θα πάρουμε τη δόση;» Η απάντηση είναι όχι. Θα πρέπει να λυθούν και τα υπόλοιπα θέματα (για την ύπαρξη των οποίων φταίμε). Το σίγουρο είναι πως «αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει» ασφαλώς και δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ, πόσο μάλλον φράγκο…  Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ