Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Μπαρόζο-Ρομπάι

Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Μπαρόζο-Ρομπάι

 

 

Το ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου θα κριθεί, πιθανότατα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στις 3 μμ ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Στη συνέχεια η συνάντηση θα μετατραπεί σε γεύμα, στο οποίο θα συμμετέχουν η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στην συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα και οι διαφωνίες από τις διαπραγματεύσεις της κυπριακής ηγεσίας με την τρόικα.

 

Οι χώρες του Βορρά θέλουν το ΔΝΤ στο πλευρό τους

Είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από εκείνη της Ελλάδας διότι στην Κύπρο υπάρχει το τραπεζικό πρόβλημα, το οποίο από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να τινάξει την οικονομία στον αέρα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εταίροι δεν έχουν περιθώρια να αποτύχουν γιατί μια πλήρης αποτυχία σήμερα στην επίτευξη συμφωνίας, θα πυροδοτήσει αύριο σίγουρα αβεβαιότητα στις αγορές, οι οποίες τηρούν μεν μέχρι στιγμής στάση αναμονής, ωστόσο, δεν τους αρέσει καθόλου η αβεβαιότητα.

 

Είναι προφανές ότι τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός όμως ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης είναι πολύ μικρή ο λόγος του είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί στην υπόθεση της διάσωσης της Κύπρου, οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία θέλουν το ΔΝΤ με το πλευρό τους για εσωτερικούς λόγους.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ