Ρομπάι: Η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο

Ρομπάι: Η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο

Μήνυμα στήριξης στέλνει στον κυπριακό λαό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.

«Θα ήθελα πρώτα και πάνω από όλα να πω ότι έχω επίγνωση του πόνου των κοινωνικών επιπτώσεων που η κρίση έχει στην Κύπρο και στον λαό της. Είναι καιροί αβεβαιότητας και αγωνίας. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους» είπε μέσω του «Πολίτη».

Και πρόσθεσε: «Είναι κοινός μας σκοπός και στόχος να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση ώστε ο κόσμος να αποκτήσει προοπτική. Η ΕΕ θα βοηθήσει τον κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα και δυνατού δημοσιονομικά. Για τον λόγο αυτό το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δάνειο μέχρι 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολλά χρήματα, πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Και αυτά τα χρήματα θα δοθούν με χαμηλά επιτόκια, πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με αυτά που η Κύπρος θα έπαιρνε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Κύπρος θα επωφεληθεί από την πιστοληπτική αξιοπιστία και τη χρηματοπιστωτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το μόνιμο εργαλείο για τη διαχείριση της κρίσης των χωρών μελών της ευρωζώνης με μια δανειοδοτική δυνατότητα περίπου 40 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου».

«Η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο. Και η Κύπρος αναλαμβάνει την ευθύνη της. Διαφωνώ με τους λαϊκιστικούς ισχυρισμούς ότι φταίει η ΕΕ ή η Γερμανία. Δεν είναι έτσι. Δυστυχώς, η χώρα πληρώνει το τίμημα κακοδιαχείρησης επί χρόνια και χρόνια. Τα προβλήματα ήταν γνωστά αλλά τίποτα δεν έγινε για να διορθωθούν. Αυτή η κρίση θα είχε γίνει με ή χωρίς το ευρώ», κατέληξε.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ