Ρευματοκλοπές: “Βαρύς” ο λογαριασμός για τους καταναλωτές – Πόσα θα πληρώσουν

Ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος από τις ρευματοκλοπές που επιβαρύνει σε πρώτη φάση τους προμηθευτές του ρεύματος και κυρίως τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα μερίδια αγορά το 2018, ενώ αντίστοιχο αναμένεται να είναι το κόστος και για το 2019.

Το ποσό προκύπτει από τους υπολογισμούς της ΔΕΗ με βάση τα στοιχεία για τις απώλειες ενέργειας από τις ρευματοκλοπές που παρουσίασε η ΡΑΕ για το 2018 και τα οποία στηρίζονται σε μελέτη που κατέθεσε στην αρμόδια Αρχή ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ δείχνουν ότι οι ρευματοκλοπές ανήλθαν στο 4,1% της συνολικής ενέργειας που εισήχθη στο σύστημα έναντι 3,2 % το 2017.

Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζουν στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ωστόσο ότι η αύξηση είναι οριακή καθώς το 3,1% που αναφέρει η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της για το 2017 οφείλεται σε λάθος της αρμόδιας αρχής, για το οποίο έχει ενημερωθεί προκειμένου να αντικατασταθεί από το σωστό ποσοστό που είναι 3,9% .Ακόμη και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, όμως το ανησυχητικό είναι ότι το 2018 καταγράφεται άνοδος των ρευματοκλοπών και αντίστροφη της θετικής πορείας που είχε παρατηρηθεί το 2017 όταν για πρώτη φορά έπειτα από μία διετία που σημειώθηκε αύξηση 60%, υπήρξε υποχώρηση. Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών εξαπλώθηκε την περίοδο κρίσης καθώς μεγάλος αριθμός επιτηδείων εκμεταλλεύτηκε τη γενικότερη κυβερνητική ανοχή και την αδράνεια του ΔΕΔΔΗΕ με τα ποσοστά να εκτινάσσονται από 1,1% την περίοδο 2012 -2013, στο 4,6% το 2016.

Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν στην εφημερίδα “Καθημερινή” ότι παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού ρευματοκλοπών την τελευταία διετία, με τα συνεργεία του διαχειριστή να έχουν εντοπίσει 10.000 ρευματοκλοπές το 2017 και αντίστοιχο αριθμό το 2018. Στις 10.000 υπολογίζουν τις ρευματοκλοπές και για το 2019. Το κόστος από τις απώλειες των ρευματοκλοπών επιμερίζεται από τη ΡΑΕ στους προμηθευτές ρεύματος αναλογικά με το μερίδιο τους στη λιανική αγορά και εκείνοι σε διάστημα διετίας ανακτούν από τους καταναλωτές μέσω τιμολογίων .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ