Ρεβεγιόν με… delivery: Στη “μάχη” της διανομής μενού κατ’ οίκον ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία

Στη μάχη των delivery για το μενού του ρεβεγιόν μπαίνουν από σήμερα, 23 Δεκεμβρίου ο κλάδος της εστίασης (όπως συνοικιακά ψητοπωλεία, πολυτελή εστιατόρια κλπ) αλλά και μεγάλα ξενοδοχεία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, εστιατόρια που όλα τα προηγούμενα χρόνια υποδέχονταν στις σάλες τους πλήθος κόσμου για να απολαύσει το εορταστικό μενού συχνά υπό τη συνοδεία μουσικής ή κάποια εξ αυτών έκλειναν προκειμένου να ξεκουραστεί το προσωπικό έχουν ετοιμάσει ειδικά μενού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με κάποια μάλιστα να τα παρέχουν ήδη από 23 Δεκεμβρίου μέσω παράδοσης στο σπίτι.

Ήδη οι επιχειρήσεις του κλάδου διαφημίζουν το μενού στις ιστοσελίδες τους, στις σελίδες που διατηρούν στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ δεν λείπουν και οι ενημερώσεις μέσω sms για ειδικές παραγγελίες. Στον χορό του delivery ή του take away για τα εορταστικά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έχουν μπει ξενοδοχεία ενώ πολύ πιο μαζικό είναι το φαινόμενο σε μεγάλα και μικρά εστιατόρια, ταβέρνες ακόμη και ψητοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας. Σε όλες μάλιστα τις περιπτώσεις έχουν ετοιμάσει ειδικά εορταστικά μενού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο lockdown πολύ μεγάλο μέρος του κλάδου της εστίασης παρέχει υπηρεσίες κατ΄οίκον παράδοσης φαγητού ή προετοιμασίας του για να το παραλάβει ο πελάτης από το κατάστημα (take away) σε σύγκριση με το lockdown της άνοιξης όταν τα περισσότερα καταστήματα επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά όταν πρόκειται για πολυτελή εστιατόρια, η παράδοση του έτοιμου φαγητού στο σπίτι γίνεται σε συνεργασία με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία ή με εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και ειδικών μίνι βαν. Ας σημειωθεί πάντως ότι το ύψος της προμήθειας το οποίο πληρώνουν τα εστιατόρια στις πλατφόρμες φτάνει ακόμη και το 25% -26%.

Βεβαίως όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η διατήρηση της λειτουργίας των καταστημάτων με αυτόν το τρόπο δεν αποφέρει στην πραγματικότητα καθόλου κέρδη αλλά γίνεται αφενός για κάλυψη εξόδων και αφετέρου για διατήρηση της πελατείας, κάτι που δεν θα συνέβαινε με καταστήματα που παραμένουν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Επιχειρηματίας της εστίασης ο οποίος έχει επιλέξει να διατηρήσει ανοιχτό το κατάστημα του στη διάρκεια του δεύτερου lockdown τονίζει ότι ο τζίρος μιας εβδομάδας φτάνει μετά βίας τα 1.000 ευρώ, όταν αυτός ήταν ο τζίρος μιας ημέρας , ειδικά κατά την εορταστική περίοδο.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ