Reuters: Πακέτο “μεταρρυθμίσεων” 12 δισ. ευρώ προτείνει η κυβέρνηση

Πακέτο “μεταρρυθμίσεων” 12 δισ. ευρώ εκτιμάται προτείνει η Αθήνα στους πιστωτές για να κλείσει συμφωνία μετά το αίτημα για δάνειο στον ESM.

Αυτό αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρεπορτάζ της «Kαθημερινής» Οι προβλέψεις για ανάκαμψη 0,5% φέτος έχουν δώσει τη θέση τους σε εκτιμήσεις για ύφεση στο 3%, λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την επιβολή των capital controls και η Ελλάδα αναμένεται να κάνει ένα «φρεσκάρισμα» στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει στους θεσμούς.

Έτσι, από τα αρχικά 8 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη για το 2015 και το 2016, τώρα, ο λογαριασμός θα ανέβει κατά 2 δισ. ετησίως, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων στα 12 δια. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 25%, αφήνοντας, αντιστοίχως, εκτός αγοράς εργασίας πάνω από το 1/4 του εργατικού δυναμικού.

Το Reuters, επικαλείται και το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», το οποίο κοστολογεί το λογαριασμό του πακέτο στα 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις σε διάφορους φόρους για να εξευρεθούν χρήματα. Συγκεκριμένα, θα ανέβει στο 28,5% ο εταιρικός φόρος (από 26%), θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αγαθά πολυτελείας (13% από 10%), όπως και αύξηση του ΦΠΑ στα μεταποιημένα τρόφιμα, στην εστίαση, στις μεταφορές και σε ορισμένες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα (23% από 13%), ενώ τέλος μια αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία έως 13% (από 6.5%). Το μοναδικό που παραμένει ανέπαφο είναι η φοροαπαλλαγή στα νησιά που οι πιστωτές είχαν ζητήσει να καταργηθεί.

Δείτε επίσης:

Bloomberg: “Μεταρρυθμίσεις” με το πιστόλι στον κρόταφο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ