Ρέγκλιγκ:Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του EFSF

Ρέγκλιγκ:Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του EFSF

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Απαντώντας σε ερώτηση του real.gr κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο, ο Κλάους Ρέγκλιγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του οργανισμού προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.

«Δεν υπάρχει απολύτως καθόλου χώρος μείωσης των επιτοκίων του EFSF προς την Ελλάδα διότι αν γίνει αυτό ο EFSF θα χάνει χρήματα και θα πρέπει να αναπληρώσει από κάπου – κυρίως από τον προϋπολογισμό των κρατών μελών και δεν υπάρχει καμία όρεξη για αυτό στα κράτη μέλη. Σε σχέση με την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό μετά από 25 χρόνια. Το κέρδος των ελληνικών αρχών από τους τρέχοντες όρους είναι ήδη τεράστιο και το αναγνωρίζουν αυτό και οι ελληνικές αρχές. Αν υπάρχει χώρος για μειώσεις επιτοκίων αυτός είναι στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Όλα αυτά θα συζητηθούν το φθινόπωρο» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ο επικεφαλής του ESM/ EFSF ανέφερε κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα του οργανισμού πως η Ελλάδα εξοικονόμησε φέτος 8,6 δις ευρώ λόγω των χαμηλότοκων δανείων από τον EFSF κάτι που θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια.

 

«Πυρά» Ρεν στο οικονομικό επιτελείο

Πυρά δέχθηκε το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και από τον επίτροπο Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και δήλωσε πως οι εταίροι φοβούνται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην εποχή που δεν έκανε τίποτα.

«Ανησυχούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και επιβραδύνουν. Θα το συζητήσουμε. Ανησυχούμε ότι μπορεί να επιστρέψει στους μηδενικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα σήμερα είναι στον δρόμο της επιστροφής προς τις σωστές οικονομικές μεταρρύθμισες και εκτιμούμε ότι τα milestones θα εκπληρωθούν ακόμα και με μερικές καθυστερήσεις», είπε.

 

Πηγή:real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ