Ραντεβού στις 10 π.μ.

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει σήμερα στις 10 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στο βασικό μισθό.

Η τρόικα, ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ’ αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ