Ψηφιακά η κατάθεση πινακίδων: Βήμα- βήμα η διαδικασία – Στη… φόρα τα στοιχεία κάθε οχήματος

Ψηφιακά θα γίνεται πλέον η κατάθεση στην εφορία των πινακίδων οχημάτων που δηλώνονται σε ακινησία: Όσοι οδηγοί πάρουν το ρίσκο να κυκλοφορήσουν τα αμάξια τους -αν και θα έχουν «καταθέσει» ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους- τότε απειλούνται με «βαριές καμπάνες» που φτάνουν τα 30.000 ευρώ. Στα «σκαριά» και ηλεκτρονικό εργαλείο που θα ανεβάζει… δημόσια στο διαδίκτυο κάθε πληροφορία για όλα τα οχήματα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η διάταξη του νόμου για την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων, προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για τρία χρόνια, σε όσους δηλώσουν ηλεκτρονικά πως θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους αλλά εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ελέγχων να τα έχουν μετακινήσει. Μάλιστα, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πώς δηλώνεται ηλεκτρονικά η ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσικλέτες, η ακινησία δηλώνεται στην εφορία ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα. Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της Εφορίας. Η άρση της ακινησίας αυτής πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.

«Ηλεκτρονικό μάτι» σε όλα τα ΙΧ

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα καταγράφει όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν παράνομα και μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή άλλες smart συσκευές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού ιστότοπου στο gov.gr όπου, με βάση των αριθμό κυκλοφορίας, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται θα αποκαλύπτουν για κάθε όχημα:

  • την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισης, εάν δηλαδή κυκλοφορεί ανασφάλιστο
  • τυχόν δήλωσής τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων
  • αν έχουν δηλωθεί πως τελούν σε ακινησία
  • αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες
  • αν έχουν πληρωθεί ή χρωστάει τέλη κυκλοφορίας, και άλλες πληροφορίες.

Όλα αυτά θα τα καθορίζει ειδική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δύναται να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.