Ψάχνουν λύση για τη δόση

Ψάχνουν λύση για τη δόση

Αμφίβολο παραμένει αν το Εurogroup της Δευτέρας θα μπορέσει να ασχοληθεί με την έγκριση της ελληνικής δόσης, καθώς το euro working group ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία της ατζέντας των υπουργών, χωρίς εισήγηση για τον έλεγχο της τρόικας.

Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση του Σίμον Ο Κόνορ, που εκπροσωπεί στον Τύπο τον επίτροπο Ρεν, οι ελληνικές αρχές έχουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας για να καταλήξουν σε μια συμφωνία με το κλιμάκιο της Κομισιόν. Ωστόσο στην πράξη μια συμφωνία για μελλοντική εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουλίου δεν σημαίνει αυτομάτως και την έγκριση της καταβολής της.

Οι ελληνικές αρχές όφειλαν να παρουσιάσουν μια λίστα με 12.500 ονόματα υπαλλήλων του δημοσίου που θα εντάσσονταν στο συμφωνημένο πρόγραμμα της κινητικότητας – που ως γνωστόν για τους περισσότερους καταλήγει σε έξοδο από το δημόσιο σε 12 μήνες. Καθώς η λίστα δεν υπάρχει σήμερα που κλείνει την ατζέντα το EWG, τρεις μόνο λύσεις υπάρχουν:

-να δημιουργηθεί μια λίστα με 12.500 ονόματα ως τη Δευτέρα,

-να συμφωνηθεί το πότε θα παραδώσει η κυβέρνηση τη λίστα και να λάβει τα 4,1 δισ. ευρώ της ΕΕ τμηματικά,

-να παραπεμφθεί το θέμα στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου και οι ελληνικές αρχές να αρκεστούν στα 2,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που δεν υπάγονται στο milestone της κινητικότητας.

Ό,τι και από τα τρία και αν συμβεί, πηγές των Βρυξελλών ξεκαθαρίζουν ότι η θέση της χώρας στο ευρώ δεν κινδυνεύει, κινδυνεύουν όμως οι μακροοικονομικές προβλέψεις του ελληνικού προγράμματος. Αυτό θα συμβεί διότι χωρίς τα 4,1 δισ. ευρώ της ΕΕ και τα 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ το πρόγραμμα αποπληρωμής του εσωτερικού χρέους θα πάει πίσω, άρα και η ρευστότητα, το ΑΕΠ και ου το καθεξής.

Αντιθέτως, μετά από τη παραίτηση του Πορτογάλου υπουργού οικονομικών και τις αμφιβολίες για την στήριξη Μόντι προς την κυβέρνηση Λέττα στην Ιταλία, η ευρωζώνη δεν επιθυμεί μια επιπλέον εστία αναταράξεων λόγω Ελλάδας. Με αυτή τη λογική το EWG θα βρει μια συμβιβαστική λύση στις επόμενες συνεδριάσεις του, ακόμα και αν ως τη Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τα 4,1 δισ. της δόσης θα μπορούσαν να σπάσουν σε τρεις μηνιαίες υπό-δόσεις, όπως συνέβη στις αρχές του έτους. Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη στο τρέχον μνημόνιο, που επιτρέπει μια τέτοια ρύθμιση, κάτι που συνεπάγεται και μηνιαίο, έναντι τριμηνιαίου ελέγχου. Για τις Βρυξέλλες είναι ακόμα άγνωστο τι ακριβώς θα πράξει το ΔΝΤ, που έχει τις δικές του διαδικασίες, το πιθανότερο όμως θεωρείται πως είναι να παραπέμψει το ελληνικό θέμα σε κάποιο Δ.Σ. το Σεπτέμβρη. Το ΔΝΤ συμμετέχει στη δόση με 1,8 δισ. ευρώ. Για να μην περιπλακούν τα πράγματα χρειάζεται βεβαίως μια κάποιου είδους συμφωνία για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, διότι διαφορετικά ενδέχεται να τεθεί θέμα εξασφάλισης της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εξέλιξη που εμπεριέχει την παράταση και την τμηματική καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, πιέζει προς τα πίσω τις δόσεις του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2013. Δεδομένου ότι μεσολαβούν οι γερμανικές εκλογές και «χτυπάει» κάπου εκεί και ο κανόνας του δωδεκάμηνου, είναι μάλλον δεδομένο ότι οι συζητήσεις του Φθινοπώρου θα είναι ευρύτερες ενός απλού ελέγχου και θα άπτονται του χρηματοδοτικού κενού.

Ελληνικές αρχές και τρόικα θα χρειαστούν νέες μακροσκελέστατες συζητήσεις, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο προς τα τέλη του έτους, που θα συνοδεύεται με νέο δάνειο 14 δισ. ευρώ, ελάφρυνση της αποπληρωμής του χρέους και επέκταση της αποπληρωμής των δανείων εις το διηνεκές. Ως τότε οι ελληνικές αρχές και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποδεικνύουν ότι μπορούν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ