“Ψαλίδι” στις νέες επικουρικές συντάξεις – Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη

Ξεκινά η έκδοση 92.500 «ψαλιδισμένων» επικουρικών συντάξεων μετά από περίπου τρία χρόνια, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα την λάβουν μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 22%, ενώ με την πάροδο των χρόνων η μείωση στις αποδοχές των συνταξιούχων θα αυξάνεται.

Όπως ξεκαθαρίζεται και στην μία από τις δύο εγκυκλίους, οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται από δύο τμήματα. Το πρώτο, αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%).

Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής, υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Για το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, το οποίο υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, καθοριστικό ρόλο παίζει το νοητό επιτόκιο (GK) που λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού.

Με βάση τους πίνακες με τις Ράντες χρονικής περιόδου 2015-2020 που περιλαμβάνει η δεύτερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά, η μείωση ανέρχεται για το δεύτερο αυτό σκέλος των συντάξεων, σε 10%. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το 2027, όταν κάποιος ασφαλισμένος έχει σχεδόν ίδια χρόνια ασφάλισης στον υπολογισμό του πρώτου και του δεύτερου τμήματος της σύνταξής του, η επικουρική του θα είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με αυτήν που θα λάμβανε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, για τους νέους, που ασφαλίστηκαν μετά το 2014 και ολόκληρη η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον δεύτερο τρόπο (νοητή κεφαλαιοποίηση) οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα ξεπερνά το 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, διαμορφώνεται σε 157 ευρώ και στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι να έχουν πληρωθεί, μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται στα 223 εκατ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.α.. Στον αντίποδα, διασώζονται από τις πολύ υψηλές μειώσεις δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι ήδη συνταξιούχοι, εντός του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ακόμη και πάνω από 30%, ενώ νέες περικοπές επικουρικών συντάξεων προβλέπονται για το 2019. Εκτιμώνται από 5 έως και 70 ευρώ τον μήνα, για περίπου 200.000 συνταξιούχους.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.