Προβόπουλος: Οι αγορές ανοίγουν ξανά για την Ελλάδα

Προβόπουλος: Οι αγορές ανοίγουν ξανά για την Ελλάδα

«Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα» επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, σχολιάζοντας την υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Αlpha Bank.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο σεμιναρίου (EUROFI2014) ανέφερε ότι «οι δύο συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερου από το απαιτούμενο, και μάλιστα με σημαντική υπερκάλυψη. Μία από αυτές προέβη επιπλέον σε έκδοση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ διάρκειας τριών ετών. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να ξανανοίγουν για την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Προβόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών που δημιουργείται (ESM), χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων καθώς καταρχάς εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος για τη ζώνη του ευρώ μέσω της ομαλής εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών, έτσι ώστε να προστατεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης, ανέφερε ότι η απόφαση για το πότε είναι αναγκαία η εξυγίανση παραμένει στην αρμοδιότητα των εποπτικών Αρχών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το Εποπτικό Συμβούλιο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αποφανθεί ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα «βρίσκεται σε σημείο πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ