«Πρόβα» για έξοδο στις αγορές

«Πρόβα» για έξοδο στις αγορές

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Μίνι έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας, ύψους 2-3 δισ. ευρώ, ετοιμάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η κυβέρνηση. 

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ξεκίνησαν ήδη νέο γύρο συζητήσεων με τις ξένες -κυρίως αμερικανικές- τράπεζες, οι οποίες θα στηρίξουν το σημειολογικής σημασίας εγχείρημα της Αθήνας, που αναμένεται να αποτελέσει «όπλο» της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. 

Εξ ου και η εντατικοποίηση των επαφών με τους ξένους επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πείραμα της μίνι εξόδου στις αγορές να γίνει από τον Μάρτιο και μετά.

Ο δρόμος όμως μέχρι την υλοποίηση της πρώτης -πειραματικού χαρακτήρα- έκδοσης ομολόγων, έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, είναι «δύσκολος μεν, διελεύσιμος δε», απαντά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προτάσσοντας το βασικό πλεονέκτημα που δίνει τη δυνατότητα της μίνι εξόδου στις αγορές: το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ακόμη μία σημαντική παράμετρος είναι η στάση της τρόικας απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι «η Αθήνα εδώ και μήνες επεξεργάζεται το σενάριο εξόδου στις αγορές, ωστόσο η τρόικα δεν έδινε την έγκρισή της. 

Σήμερα, υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα και, σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, είναι ευκολότερο να δοθεί η άδεια στην Αθήνα να κάνει το βήμα. Εξάλλου, το ποσό θεωρείται πολύ μικρό. 

Θα μπορούσε να αποτελεί και μία μονομερή κίνηση από την Ελλάδα. Αρκεί να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις ξένες τράπεζες που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα». 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό Δημόσιο συζητά με την JP Morgan και την Deutsche Bank.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ