Πρώτοι στην Ε.Ε. σε δαπάνες τηλεπικοινωνιών οι Έλληνες – Πόσα ξοδεύουν ετησίως σε σταθερή, κινητή και ίντερνετ

Την υψηλότερη δαπάνη στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες εμφάνισε το 2018 η Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της Eurostat με τίτλο “Πόσα ξοδεύουν τα νοικοκυριά για τηλεπικοινωνίες” .

Ως ποσοστό της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα,οι Έλληνες ξοδεύουν ετησίως περίπου 5,7 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνίες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3,2 % του ΑΕΠ και στο 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης.

Παρά το υψηλό κόστος οι ‘Ελληνες δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων. Στη σταθερή, σύμφωνα με την εταιρεία Ookla , το ελληνικό Internet εμφανίζει μέση ταχύτητας μετάδοσης περίπου 26Μbps και η επίδοση αυτή φέρνει τη Ελλάδα στην 92η θέση παγκοσμίως ενώ στην κινητή τηλεφωνία η μέση ταχύτητα μετάδοσης 41 Mbps κατατάσσεται στην 33η θέση παγκοσμίως.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Στην ΕΕ

Τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν το 2018 περισσότερα από 200 δισ. ευρώ (το οποίο ισοδυναμεί με το 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ) για τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό αντιπροσωπεύει το 2,3% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, τα νοικοκυριά της Βουλγαρίας εμφάνισαν το 2018 το μεγαλύτερο ποσοστό της καταναλωτικής δαπάνης για τις τηλεπικοινωνίες ενώ οι πολίτες του Λουξεμβούργου κατέγραψαν το χαμηλότερο. Αναλυτικά

-Βουλγαρία (4,8%),

-στην Ελλάδα (4,4%, 2017 στοιχεία),

– στη Ρουμανία (4,1%) και στην Κροατία (4 %).

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο (1,3%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,6%), η Δανία και η Αυστρία (και 1,9%).

H Εσθονία

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως από το 2008 έως το 2018, το μερίδιο των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για τις τηλεπικοινωνίες μειώθηκε στα περισσότερα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Εσθονία (από 3,8% που ήταν το ποσοστό των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών το 2008, το 2008 ανήλθε σε 2,5% ). Μετά την Εσθονία ακολούθησαν οι Κάτω Χώρες (-1,1%), Πολωνία (-1 %), Γαλλία (-0,8%), Ιρλανδία (-0,7%), Τσεχία, Πορτογαλία και Βουλγαρία (σύνολο -0,6%).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” και τη Eurostat

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.