Προσπάθεια για μια θετική δήλωση του Eurogroup

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις στο Brussels group και συνεδριάζει σήμερα το Euroworking group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση περιμένει από αυτήν την συνεδρίαση μια αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

Το ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, το αναγνώρισε χθες και ο αρμόδιος για τα δημοσιονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, ότι «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία και πλέον μιλάμε την ίδια γλώσσα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει, πως «το ερώτημα είναι αν είμαστε αρκετά κοντά».

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα σε βασικά ζητήματα, και όχι μόνον σε επιμέρους μέτρα όπως π.χ. το ύψος του ενιαίου ΦΠΑ.

Απόσταση υπάρχει ακόμα στις δημοσιονομικές παραδοχές, με τους θεσμούς να περιμένουν πρωτογενές έλλειμμα ως και 1% φέτος και την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως θα πετύχει πλεόνασμα της τάξης του 0,5%. Αυτή η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, γιατί καθορίζει και το ύψος των μέτρων που θα χρειαστούν για να την καλύψουν, που μπορεί να φτάσουν και τα 3 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε πάντως να μπει στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και περιορίστηκε να δηλώσει πως τα 14 δισ. μέτρα, για τα οποία μιλάει η ΝΔ είναι εκτός πραγματικότητας. «Όποια μέτρα ληφθούν, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέχεια της κοινής δήλωσης την Τετάρτη, που έδειξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά εντάσσονται στη διαπραγμάτευση.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ επιδιώκουν ένα αποτέλεσμα που να μπορεί να αναγνωριστεί από το Eurogroup τις επόμενες ώρες ώστε να αποτραπεί ένα «κούρεμα» των ελληνικών ενεχύρων στην ΕΚΤ και να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας μέσω ΕLA στις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσει, το θετικό μήνυμα του Eurogroup, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της χρηματοδότησης. Η απειλή, που ακουγόταν συχνά τις προηγούμενες μέρες από κυβερνητικά χείλη ότι δεν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ έφυγε χθες για τα καλά από το προσκήνιο, ο κ. Σακελλαριδης ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Δουλειά και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει», δήλωσε.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης στο BBC: Ο κύκλος της αβεβαιότητας πρέπει να κλείσει

Μοσκοβισί: Περιμένω πρόοδο στο Brussels Group

Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Ο Δραγασάκης στον Guardian: Ορατή μια συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ