Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός: Πότε θα ενεργοποιηθεί και ποιες αλλαγές έρχονται

Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό να γίνει εντός του 2023 προκειμένου να στηριχθούν όσοι αποπληρώνουν εγκαίρως τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά και για να γίνουν οι επιστροφές φόρων με διαδικασίες εξπρές  στους πολίτες που δεν έχουν χρέη, σύμφωνα με το enikonomia.gr

Το σχέδιο

Το σχέδιο για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

  • Το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι, αυτό το όριο αυτό ισχύει σήμερα για τους πολίτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο.
  • Θα αυξάνεται το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει εάν ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει 2 δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητεί εξαίρεση από τις κατασχέσεις και καταβάλει τις δόσεις εμπρόθεσμα.

Πώς θα “χτίζεται” o προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός  

Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα “χτίζεται” για τους συνεπείς οφειλέτες με συγκεκριμένο τρόπο. Αναλυτικά:

  • Μόλις ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση, ο φορολογούμενος θα πρέπει καταβάλει τις 2 δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του  προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τον τρίτο μήνα  αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Για την αναπροσαρμογή του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού θα λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού το άθροισμα των δόσεων – ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος  θα δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Ο συντελεστής θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση θα τηρείται.
  • Η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα γίνεται ανάλογα με το πλήθος των δόσεων.
  • Το ακατάσχετο ποσό θα φθάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5 όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής.
  •  Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για 1 μήνα

Τι ισχύει σε περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση οφειλών

Διευκρινίζεται πως ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να αυξήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά ούτε και να το διεκδικήσει εκ νέου εάν χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ