Πρόεδρος Πρατηριούχων: Μειώσεις στις τιμές των καυσίμων την επόμενη εβδομάδα – Τι είπε για ελέγχους και λαθρεμπόριο

Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Συνδέσμου Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μίλησε στην εκπομπή “Πρόσωπο με πρόσωπο” αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων.

«Αν ένα συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλευσης του κορονοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ότι η ακρίβεια καλά κρατεί στην ελληνική αγορά. Με γνώμονα ότι τον προηγούμενο χρόνο τα υγρά καύσιμα, τα πρατήρια, αλλά και οι έμποροι πωλούσαν σε αρκετά υψηλές τιμές λόγω του υπερβολικού κόστους διεθνώς της τιμής του πετρελαίου, σίγουρα αυτή τη χρονιά τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Δηλαδή, ενώ ξεκινήσαμε ακριβά στις 13 Οκτωβρίου – την έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου με μία τιμή, η οποία ήταν στο 1.40€- βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες. Βέβαια με μια θερμοκρασία η οποία είναι σταθερά στους 25 βαθμούς. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπου η θερμοκρασία και το ψύχος θα έρθει σε όλη τη χώρα», είπε αρχικά κ. Παπαγεωργίου.

Σχετικά με το γεγονός ότι όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές εδώ αργούν να φανούν, ενώ όταν ανεβαίνουν όλα τα πρατήρια είναι με τη νέα τιμή, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε: «Είναι κάτι που το ακούμε πολύ συχνά τώρα τελευταία. Δεν ισχύει. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι λόγοι που δεν ισχύει. Ο ένας είναι ότι όταν έρχεται μία αύξηση της τιμής, τότε η αγορά κάθεται. Δηλαδή, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων δεν επαρκεί, για να πάρει, για να αγοράσει τις ποσότητες τις οποίες έχουμε αποθηκευμένες στις δεξαμενές κι έτσι υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος μέχρι να πωληθούν αυτά και να ξανατιμολογηθούμε από τα ελληνικά διυλιστήρια. Ο δεύτερος λόγος που δεν ισχύει είναι ότι από την έναρξη του πολέμου (…). Η τιμή για πρώτη φορά έπεσε κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι».

Όσον αφορά στο πότε θα φτάσει η χαμηλή τιμή στην αντλία, απάντησε: Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς προφανώς. Είναι κάτι που εξαρτάται από τα ελληνικά διυλιστήρια και τις εταιρείες χονδρικής πώλησης. Εμείς είμαστε ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που από την έναρξη του πολέμου, που έχει επιβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης επιβολή πλαφόν. Επίσης, υπάρχουν δείκτες ακρίβειας και δείκτες πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σε υπερβολικά επίπεδα».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε: «Θέλω να επιβραβεύσω τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Ανάπτυξης γιατί οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί, είναι αλήθεια, βέβαια θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένοι. Το λαθρεμπόριο δεν έχει «χτυπηθεί» σε μεγάλο βαθμό παρά τις εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το λαθρεμπόριο στη χώρα μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ