“Πράσινο” από το ΣτΕ για κατάσχεση σε ΔΟΥ

Το δικαίωμα, σε κάθε πολίτη ή επιχείρηση που έχει δικαιωθεί απέναντι στο Δημόσιο, να δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΟΥ, δίνει το ανώτατο δικαστήριο.

Κάθε πολίτης ή επιχείρηση που έχει δικαιωθεί δικαστικά απέναντι στο Δημόσιο, μπορεί να κάνει κατάσχεση ακόμα και στα ταμειακά διαθέσιμα των εφοριών, προκειμένου να εισπράξει όσα του οφείλει το κράτος.

Το «πράσινο φως» ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μείζονα σύνθεση (λόγω σπουδαιότητας) ενώ παράλληλα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι θα μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου με διαδικασίες-εξπρές (εντός 3 μηνών) ώστε όποιος έχει αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής (π.χ. προμήθειες, έργα, παροχή υπηρεσιών) να εισπράττει γρήγορα τα οφειλόμενα.

Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της δημόσιας περιουσίας του κράτους (π.χ. σε ακίνητα όπου στεγάζονται υπουργεία, σε δημόσιες δαπάνες κλπ) το ΣτΕ κάνει ακόμα πιο τολμηρά νομολογιακά βήματα, για τη δυνατότητα κατάσχεσης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι επιτρεπτή η αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων (δηλαδή «ζεστού χρήματος» του Δημοσίου) στις οικείες οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ κλπ).

Έτσι, όποιος έχει πετύχει δικαστική απόφαση κατά του Δημοσίου για αποζημίωση (από τροχαίο, εργατικό ατύχημα, ναυάγιο, ιατρικό λάθος, οικονομικές διαφορές κλπ) μπορεί να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΟΥ εν όψει του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός του για δικαστική προστασία, με εξαναγκασμό συμμόρφωσης προς τη δικαστική κρίση.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο φόρων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ