Power Pass: Προ των πυλών η εξόφληση και για τους “τελευταίους” δικαιούχους – Ποιοι και γιατί έμειναν εκτός

«Κλείνει» και η τελευταία εκκρεμότητα του Power Pass: Αν και για μια συγκεκριμένη μερίδα δικαιούχων υπήρξαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών τόσο τον Αύγουστο, όσο και στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα έπαιρναν τα χρήματά τους, εντούτοις έως τώρα κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Πρόκειται για εκείνους που πήραν τα εκκαθαριστικά των λογαριασμών ρεύματος τον Ιούνιο. Προς το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, όπως διαβεβαιώνουν ξανά οι αρμόδιοι, θα γίνουν οι πληρωμές. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εξόφληση, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν και για τους «τελευταίους» δικαιούχους του Power Pass. Έτσι, πριν το κυβερνητικό επιτελείο ανακατέψει ξανά την «τράπουλα» στο πεδίο του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλάζοντας το μοντέλο των επιδοτήσεων, επιδιώκει να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες.

Ποιοι θα πάρουν τα χρήματα του Power Pass

Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες εκείνων που θα πληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες;

  • επιδοτήσεις για λογαριασμούς Ιουνίου, οι εκκαθαρίσεις των οποίων έχουν καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους
  • καταναλωτές που άλλαξαν προγράμματα ή πάροχο έως τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθούν για την περίοδο που είχαν κυμαινόμενο, αν και αποκλείστηκαν επειδή το σύστημα «έβλεπε» ότι είχαν σταθερό.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Σημειώνεται ότι τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 έως τον Μάιο του 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά για ένα μήνα και για την συγκεκριμένη πληρωμή δεν απαιτείται αίτηση, αλλά τα στοιχεία ελήφθησαν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως δικαιούχοι του Power Pass ήταν εφόσον:

  • ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και
  • ο ΑΦΜ που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.

Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ ήταν δικαιούχοι του Power Pass.

Εκείνοι που δεν θα πάρουν χρήματα αυτό τον μήνα και άρα δεν είναι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
  • Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι Power Pass ήταν καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιδότηση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη καθώς και τη φοιτητική στέγη. Και υπό την προϋπόθεση να πλήρωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής μεγαλύτερη των 30 ευρώ το διάστημα από τον Δεκέμβριο του ’21 έως και τον Μάιο του ’22.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ