Πώς θα λειτουργούν μαγαζιά και εστίαση – Έτσι θα στηριχθούν οικονομικά τα γυμναστήρια – Τι δήλωσε ο Παπαθανάσης

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων από την Παρασκευή 14 Μαΐου, τη λειτουργία της αγοράς αλλά και για το πρόγραμμα ενίσχυσης που θα αφορά στα γυμναστήρια μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη, είπε ότι “αύριο ανοίγουμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι εμβολιασμοί προχωρούν με καλούς ρυθμούς αλλά ο ιός είναι ακόμα εδώ. Έχουμε ακόμα διασωληνωμένους και ασθενείς στις κλινικές COVID”.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά και η εστίαση. Όπως είπε, τα μαγαζιά θα λειτουργούν με κανόνες, ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και πως θα αναγράφεται μπροστά πόσα άτομα επιτρέπονται εντός. Σύμφωνα με τον ίδιο και στην εστίαση θα ισχύουν κανονικά όλοι οι κανόνες που γνωρίζουμε, ενώ επεσήμανε ότι “όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα”.

“Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν οι κανόνες εσωτερικών χώρων όσον αφορά στο λιανεμπόριο, οι κανόνες για τους εξωτερικούς χώρους όσον αφορά στην εστίαση, οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας” τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά με τις ουρές έξω από μεγάλα κυρίως καταστήματα, ο ίδιος υποστήριξε ότι “η ουρά στα μαγαζιά είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που υπάρχουν αποστάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταστημάτων. Παντού συμβαίνει αυτό, αλλά ο κόσμος έχει προσαρμοστεί. Όταν υπάρχει ουρά σημαίνει ότι τηρείται και ο κανόνας του εσωτερικού χώρου. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, “καθημερινά γίνονται χιλιάδες έλεγχοι και θα συνεχιστούν. Οι επαγγελματίες επειδή υπέστησαν και το πλήγμα του κλεισίματος, ειδικά στην εστίαση… είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Αναφορικά με τα προγράμματα ενισχύσεων των επιχειρήσεων που “τρέχουν” ή αναμένεται να “τρέξουν” ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι “αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εστίαση. Πρόκειται για πρόγραμμα 330 εκατ. ευρώ και ενίσχυση έως 100.000 ευρώ. Έχουμε επίσης το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που τρέχει για τις επιχειρήσεις, έχουμε 500 δισ. ευρώ για τις πάγιες δαπάνες, έχουμε ένα πρόγραμμα που έρχεται για παιδότοπους και γυμναστήρια”.

Το πρόγραμμα για τα γυμναστήρια, όπως εξήγησε είναι ευρωπαϊκό και μάλλον θα προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2021- 2027. Τα ποσά των ενισχύσεων θα δοθούν ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων κλπ. Αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ανακοινωθεί εντός του μήνα και όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης “φαντάζομαι θα τρέξει τον Ιούνιο”.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι ισχύει για τη μουσική στην εστίαση, ο ίδιος απάντησε ότι “αυτό που ισχύει, είναι καθόλου μουσική στην εστίαση για τον Μάιο. Αργότερα θα ανακοινωθεί εάν και πότε θα επιτραπεί. Είναι ένα μέτρο για την ασφάλεια καθώς η διάδοση του κορονοϊού είναι πιο εύκολη όταν μιλάμε πιο δυνατά”.

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ