Πώς θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019

Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν από το 2019 προσωπικές διαφορές κύριων συντάξεων, προσωπικές διαφορές επικουρικών συντάξεων αλλά και οικογενειακά επιδόματα που συγκαταβάλλονται με την σύνταξη σε δικαιούχους του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι πρώτοι υπολογισμοί των ειδικών δείχνουν μια μέση μείωση στο σύνολο των αποδοχών από συντάξεις, η οποία εκτιμάται γύρω στα 185 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, ενώ ποσοστιαία αγγίζει το 15%. Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται περί τους 1,35 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αναμένεται να επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις περικοπές. Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται πως θα κυμαίνονται από λίγα ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, που θα μετρήσουν απώλειες τουλάχιστον από δυο οδούς, υπολογίζονται σε περίπου 650.000. Είναι εκείνοι που θα χάσουν από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά ταυτόχρονα και από το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά της κύριας σύνταξης. Για σημαντική μερίδα εξ αυτών – περίπου τους μισούς – οι απώλειες δεν αποκλείεται να υπερβούν το 18% και να αγγίξουν κατά περιπτώσεις το 25%. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ακόμη και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μικρότερη από 18%, οι περικοπές μπορεί να ξεπεράσουν το 20% με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ