Politico: Γιατί το ΔΝΤ παίζει ρόλο… “κακού μπάτσου”

Πέραν των χρημάτων που έχει δανείσει το ΔΝΤ έπαιξε και το ρόλο του «κακού μπάτσου» στην υπόθεση της Ελλάδας, σημειώνει το Politico. Γεγονός που η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ το ήθελε για να πιέσει την Αθήνα να επιβάλλει «μεταρρυθμίσεις».

Η νέα πρόταση του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2014, για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ήρθε πολύ αργά, με αποτέλεσμα τώρα η Λαγκάρντ να έχει να αντιμετωπίζει καταστάσεις που δεν είναι πολύ ελκυστικές.

Αν η Ελλάδα δεν έρθει σε συμφωνία, δύσκολα θα καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Κάτι που είναι πολύ σπάνιο και έχει συμβεί με χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν ή η Ζιμπάμπουε.

Το άρθρο απαντά στο ερώτημα γιατί κρατά σκληρή στάση το ΔΝΤ στις «μεταρρυθμίσεις» μολονότι συζητά αναδιάρθρωση του χρέους… της Ευρώπης.

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Λαγκάρντ θα πρέπει να εξηγήσει στους εκπροσώπους του Ταμείου από τη Βραζιλία και το Μεξικό γιατί δάνεισαν τα χρήματά τους σε ένα πρόγραμμα που δεν βγήκε. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά, το ΔΝΤ θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα διάσωσης μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ειδικά αν αυτή είναι η Ελλάδα. Η βασική προτεραιότητα της Λαγκάρντ, αυτή τη στιγμή, είναι να πάρει τα χρήματά της πίσω», σημειώνει.

Το ΔΝΤ ενεπλάκη στην ελληνική διάσωση με χρήματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε δώσει σε άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, έδωσε στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 23 εκατ. η Ελλάδα τα χρωστάει ακόμη και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2030.

Στο ενδιάμεσο, υπενθυμίζει, υπήρξαν οι λάθος υπολογισμοί (με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές) για την πορεία της ελληνικής οικονομία. Λάθος το οποίο το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί δημοσίως.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος πίστευε ότι έσωζε τον κόσμο, είναι αναγκασμένη να επωμιστεί τις συνέπειες της εμπλοκής της στο ελληνικό ζήτημα. Έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά μέλη του συμβουλίου του Ταμείου που προέρχονται από φτωχές χώρες και κρατά σκληρή στάση στους όρους και τις προϋποθέσεις «διάσωσης» της Ελλάδας.

«Είναι Ευρωπαία, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και σκληρή με την Ευρώπη», αναφέρει η ανάλυση.

 

Δείτε επίσης:

Bloomberg: Οι ημερομηνίες “κλειδιά” για την Ελλάδα στη θηλιά του χρέους

FT: To Βερολίνο ζητά έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ