Ποιος θα υπογράψει για τη Μέρκελ;

Το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας του οποίου ένθερμος υποστηρικτής Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής έχει υπογραφεί από 25 κράτη και μένει να επικυρωθεί από 21 για να τεθεί σε ισχύ.

Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία για την επικύρωση του συμφώνου, ενώ έχει ήδη επικυρωθεί από την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προχώρησε στην επικύρωση του συμφώνου τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Σλοβενία, στα μέσα Απριλίου και η Ρουμανία στις 21 Μαΐου.

Το σύμφωνο αναμένεται να επικυρωθεί χωρίς προβλήματα από την Σουηδία, όπου το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την προσεχή Τετάρτη και τη Δανία, όπου η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη.

Η διαδικασία επικύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Λετονία, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις θερινές διακοπές των κοινοβουλίων.

Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επικύρωσης στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία , την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία , τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβακία.

Προβλήματα είναι πιθανόν να παρουσιασθούν στη Γαλλία, όπου ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσάπτει στο σύμφωνο ότι επιβάλλει “ισόβια λιτότητα”. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Φρανσουά Ολάντ απαίτησε την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης για να συμπληρωθεί από ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη.

Στη Γερμανία, όπου η επικύρωση απαιτεί τροποποίηση του συντάγματος, χρειάζεται η έγκρισή του από πλειοψηφία τριών πέμπτων της κάτω Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι Πράσινοι θέτουν όρους για την θετική τους ψήφο, κυρίως τη συμπλήρωσή του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και διατύπωση ισχυρής δέσμευσης για την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.       

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ